Bierummer Schuurfeest verwacht uitverkochte zaterdag

BIERUM - Het Bierummer Schuurfeest heeft vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus tijdens de 19e editie weer een aansprekend programma in de grote feesttent aan de Bredeweg in Bierum.

De broers Erik en Arnold Dijkman van de organisatie verwachten op zaterdag zelfs een uitverkochte tent, met optredens van DJ Paul Elstak, 2 Brothers on the 4th Floor, de DJ’s Freaky Dancer en Julian en de allround formatie Starstruck. „Vorig jaar liep het op de zaterdag al helemaal vol,” vertelt Arnold Dijkman. „Iedereen die op het laatst nog een kaartje aan de tent kocht, kon er nog precies in. Maar we zijn bang dat we dit jaar ‘nee’ moeten gaan verkopen aan late beslissers. Het is aan te raden eerder kaarten online te kopen of tijdens onze speciale verkoopdag op zaterdag 27 juli.”

Speciale prijs

De online verkoop is inmiddels gestart, maar Erik Dijkman verwacht ook een grote drukte op 27 juli. „Dan kunnen mensen van negen tot vijf terecht bij Kwekerij Vos in Losdorp. Een all-in kaart voor vrijdag én zaterdag heeft dan de speciale prijs van 15 euro. Daarna zijn de prijzen 10 euro voor de vrijdag en 15 euro voor de zaterdag. Een combikaart komt dan op 20 euro.”

Het zwaartepunt qua programma ligt in Bierum altijd op de zaterdag, maar deze keer rekent de organisatie op vrijdag op extra volk. „We hebben voor die dag als hoofdprogramma The Dirty Daddies kunnen boeken,” zegt Erik Dijkman. „Dat wordt een heel spektakel. We hebben ze al twee keer eerder in Bierum gehad, maar ze zijn razend populair geworden. Ze spelen op alle grote festivals, zoals De Zwarte Cross, en verder bijna alleen voor uitverkochte zalen. Ze brengen vele bekende nummers stuk voor stuk binnen een minuut en dat gaat maar door. Dat slaat enorm aan.”

Extra kosten

Ze hadden The Dirty Daddies eigenlijk op zaterdag als hoofdact willen hebben, maar die waren voor die datum al geboekt. „Het blijft lastig om de juiste bands vast te leggen,” weet Arnold Dijkman. „Je moet echt bijna een jaar in het voren plannen. En dan nog zijn veel bands al bezet of ze zijn te duur. We zijn er vorig jaar al van afgestapt om koste wat kost grote namen neer te zetten. Die leveren maar een beetje extra publiek op, maar zorgen voor een hoop extra kosten. En dat niet alleen. Je moet veel meer regelen en met van alles rekening houden. Dat is eigenlijk niet leuk meer. Voor ons is de organisatie nog steeds een hobby. En dat moet ook zo blijven.”

Steeds strenger

„Er komt sowieso steeds meer bij kijken om zoiets te organiseren,” vult Erik Dijkman aan. „Het wordt steeds strenger. Je moet een hele rits aan documenten overleggen en een compleet verkeersplan hebben, met extra verkeersregelaars. Er mag alleen geparkeerd worden richting de dijk en op de ijsbaan. De hoofdstraat in het dorp, de Hereweg, moet helemaal vrij blijven. De gemeente verzoekt ook aanwonenden die twee avonden de auto’s niet aan de Hereweg te parkeren, om eventuele hulpdiensten vrij baan te bieden.”

Reüniesfeer

Ze hebben het ervoor over, want ze hebben de afgelopen achttien jaar een bijzonder evenement weten op te bouwen. „Het is bovendien één van de weinige feesten in de regio die is overgebleven,”constateert Arnold Dijkman. „Er is niet zoveel meer. Bij ons draait het om gezelligheid en de reüniesfeer. Je merkt ook dat mensen er naartoe leven. Samen met onze ruim vijftig vrijwilligers maken we er weer een feestje van. Iedereen helpt ook graag. Ze beleven het feest gewoon mee.”