Midden-Groningen houdt aan het eind van het geld ambities over, bezuinigt, maar vindt dat het Rijk moet bijpassen

De gemeenteraad van Midden-Groningen nam donderdag in meerderheid voorstellen aan waarmee op termijn bijna 7 miljoen euro wordt bezuinigd.

Een gemeente met ambities is mooi, maar het zou nog mooier zijn als daar ook geld voor zou zijn. Met die woorden trapte Thea van der Veen, fractievoorzitter van de PvdA in Midden-Groningen, de bezuinigingsdiscussie in de gemeenteraad af.

De PvdA vindt dat er nog maar eens bij het Rijk moet worden aangeklopt voor meer geld. Van der Veen ziet in Noord- en Oost-Groningen zoveel sociale achterstand dat de regio van het Rijk welhaast een status aparte moet krijgen. ,,Daarbij hoort een passende, hogere uitkering uit het gemeentefonds.''

Groningen wordt door Den Haag bewust achtergesteld

Ook de SP vindt dat het geld vanuit Den Haag niet op een juiste manier over de gemeenten wordt verdeeld. Fractievoorzitter Martine Feenstra gaat zelfs zo ver dat ze zegt 'dat Groningen door Den Haag bewust wordt achtergesteld'.

Om de eindjes toch aan elkaar te kunnen knopen gaat politiek Midden-Groningen met frisse tegenzin akkoord met het verhogen van de onroerend zaakbelasting met 10 procent, het afschaffen van het MKB-fonds voor ondernemers, wordt er geen 750.000 euro aan de reserve toegevoegd en gaat de toeristenbelasting omhoog.

Bij de VVD overheerst anderhalf jaar na het ontstaan van Midden-Groningen (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde), teleurstelling. ,,Het lukt maar niet om een sprong voorwaarts te maken'', meent Mieke Bos-Carabain. GroenLinks meent dat het college van B en W alleen maar op de winkel past.

Afleren uit de reservepot te snoepen

,,Maar het is ook úw winkel'', aldus Erik Drenth (CDA), wethouder van financiën. ,,Als wij op 1 januari 2018 alleen maar de deur hadden opengedaan zouden we al bankroet zijn geweest. Bovendien wordt er in de gemeente ook echt wel geïnvesteerd, alleen houden wij aan het eind van ons geld nog veel ambities over.''

GemeenteBelangen Midden-Groningen (GBMG) toont zich strijdbaar. ,,We moeten leren niet meer uit te geven dan er binnenkomt'', aldus Hans Haze, ,,en afleren uit de reservepot te snoepen.'' GBMG en D66 stemden tegen de bezuinigingsvoorstellen.