Gemeente Delfzijl koopt partycentrum De Bolder aan het plein de Molenberg

Groen licht voor de plannen voor theater- en congrescentrum De Molenberg. Het oude pand maakt plaats voor nieuwbouw en het naastliggende pand partycentrum De Bolder wordt aangekocht.

Dat heeft de gemeenteraad van Delfzijl donderdag besloten.

Nieuw theatercluster

Een opknapbeurt voor het theater is al jaren een wens van de gemeente. Delfzijl heeft meerdere onderzoeken laten uitvoeren naar de toekomst van het theater. Door het complex te slopen en te herbouwen kan het cultuurcluster straks weer voor minstens 40 jaar mee.

Aan de plannen voor het cultuurcluster hangt een behoorlijk prijskaartje. De totale kosten worden geschat op zo'n 21,5 miljoen euro. Eerst was er niet genoeg geld beschikbaar voor dat plan. Door de bijdrage uit het Nationaal Programma Groningen kan dat wel. De gemeente betaalt 14 miljoen, 7,5 miljoen komt uit het Nationaal Programma Groningen (NPG).

Delfzijl krijgt in totaal ruim tien miljoen uit dat programma. De aankoop van partycentrum De Bolder kost de gemeente 1,5 miljoen euro. De gemeente heeft een enige tijd geleden al een optie genomen op het pand, om het te kunnen betrekken in de plannen.

De sloop van het theater en De Bolder begint na DelfSail 2021. De havenstad moet het na die tijd zo'n twee jaar zonder theater stellen.

Veel meer plannen voor Delfzijl

De raad stemde ook in met de plannen voor de gebiedsontwikkeling Delfzijl Centrum Zuidoost.

Deze plannen beslaan het terrein van de kop van de Havenstraat (waar de Albert Heijn zit) tot de kop van de Nieuweweg (de brug bij het Oude Eemskanaal) en de aansluitende gebieden Zuidzijde Molenberg, Damsterkade, Buiskoolplein, aansluiting Singelgracht en de kop van de Doklanden.