Eerste testrit Noord-Nederlandse zonneauto op testcircuit Appingedam

Het testcircuit voor de eerste Noord-Nederlandse zonneauto is vandaag geopend. De twee kilometer lange testbaan ligt op Bedrijvenpark Fivelpoort in Appingedam. Top Dutch Solar Racing gaat de baan tot 9 augustus gebruiken als voorbereiding voor hun deelname in oktober aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Deze week startten de eerste testritten.

Top Dutch Solar Racing doet met hun zonneauto mee aan de Bridgestone World Solar Challenge. Tijdens deze challenge racen studententeams met eigen gebouwde zonneauto’s 3022 kilometer door Australië. Deze race met zonneauto's is van 13 tot 20 oktober en loopt van Darwin naar Adelaide.

Testbaan

Deze testbaan biedt het team van Top Dutch Solar Racing de mogelijkheid om letterlijk kilometers te maken en zo in de praktijk te ervaren hoe de eerste Noord-Nederlandse zonneauto zich houdt op lange afstanden. Aan de hand van deze praktijkervaringen kunnen eventueel verbeteringen aan de auto worden aangebracht.

Top Dutch Solar Racing bestaat uit 26 mbo-, hbo- en wo- studenten van onder andere de opleidingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek, fotografie, communicatie en technische bedrijfskunde van de Hanzehogeschool, de RUG, het Noorderpoort en het Friesland College.

Innovatie

De uitdaging in de Bridgestone World Solar challenge is om de meest efficiënte zonneauto te ontwikkelen, met als achterliggende gedachte: het aanjagen van duurzame innovaties.

Door het aanleggen van deze testbaan willen Coöperatie Bedrijvenpark Fivelpoort, Groningen Seaports en de provincie Groningen gezamenlijk een bijdrage leveren aan innovatieve en duurzame productiemogelijkheden voor energie in de provincie.

Samenwerking

Coöperatie Bedrijvenpark Fivelpoort faciliteert het testcircuit in samenwerking met Groningen Seaports en de provincie Groningen. Het 2 km lange racecircuit ligt deels op het terrein van Groningen Seaports en deels op het voormalig baggerdepot van de provincie Groningen.