Gemeente Loppersum steunt landelijk oproepsysteem voor reanimatie HartslagNu

LOPPERSUM - De gemeente Loppersum steunt het landelijk oproepsysteem voor reanimatie HartslagNu..

Bij een hartstilstand is het van cruciaal belang dat er mensen in de buurt van het slachtoffer zijn die kunnen reanimeren. Alleen dit vergroot de overlevingskans.

Elke week krijgen 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Dit kan overal gebeuren: op het werk, in huis, tijdens het sporten of op straat. De kans op overleven is het grootst als er binnen 6 minuten wordt gestart met reanimatie en er een AED wordt gebruikt.

Nederland heeft daarom een uniek reanimatie-oproepsysteem: HartslagNu. Dit is een netwerk van goed geschoolde burgerhulpverleners en beschikbare AED’s in heel Nederland. Dit oproepsysteem is ook in Loppersum actief.

Hoe werkt het oproepsysteem?

Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het reanimatie-oproepsysteem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen een bericht op hun telefoon met daarin de locatie van het slachtoffer of een beschikbare AED, inclusief routebeschrijving. De burgerhulpverlener(s) gaan naar het slachtoffer om acute hulp te verlenen totdat het ambulancepersoneel dit overneemt. Burgers zijn gemiddeld 2,5 minuut eerder terplaatse dan de ambulance en kunnen het verschil maken tussen leven en dood.

Aanmelden

Om het landelijk oproepsysteem HartslagNu goed te laten werken zijn voldoende burgerhulpverleners en beschikbare AED’s nodig. En deze burgerhulpverleners en AED’s moeten goed verspreid zijn over het hele land. Iedereen die woont en/of werkt in de gemeente Loppersum en een geldig reanimatiediploma heeft kan zich aanmelden bij HartslagNu. Ga hiervoor naar: www.hartslagnu.nl/burgerhulpverlening.

AED

De gemeente Loppersum is ook op zoek naar organisaties, verenigingen, instellingen of particulieren die een AED hebben en deze beschikbaar willen stellen bij een calamiteit. Die kunnen zich via dezelfde website melden.