Danara Stoppels Nederlands Kampioen speerwerpen

HOLWIERDE - De 16-jarige Danara Stoppels uit Holwierde is zondag in Alphen aan den Rijn Nederlandse Kampioen speerwerpen bij de junioren geworden. Ze haalde zaterdag ook nog eens zilver en brons.

Er werd door bijna 1000 atleten gestreden in de categorieën onder 18 en onder 20 jaar. Danara Stoppels vertegenwoordigde haar vereniging Groningen Atletiek op de onderdelen kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen.

Kogelstoten

Het weekend begon op de snikhete zaterdag moeizaam voor Stoppels. Het kogelstoten ging niet echt lekker maar in de zesde poging stootte ze de kogel van 3 kg toch nog naar 13.99 meter, genoeg voor de derde plaats. Later in de middag ging de wedstrijd door met discuswerpen. Dit ging al bij het inwerpen naar tevredenheid en het resulteerde in een nieuw persoonlijk record van 42,95 meter. De eerste plaats op dit onderdeel was bij voorbaat al weggegeven aan wereldtopper Alida van Daalen, maar Stoppels wist binnen 5 meter van haar te blijven en mocht de zilveren medaille in ontvangst nemen.

Spannende strijd

De volgende dag mocht Stoppels uitkomen op haar favoriete onderdeel, speerwerpen. Het beloofde een spannende strijd te worden want er waren vijf meiden in staat om de speer ruim over de 40 meter te gooien. Stoppels gooide de speer in haar eerste poging gelijk naar 47,12 meter. Haar grootste concurrente gooide 60 centimeter minder ver. In de resterende vijf pogingen was het flink billen knijpen van de spanning, maar niemand kwam over de eerste afstand van Stoppels heen en daarmee mag zij zich een jaar lang Nederlands Kampioen onder de 18 jaar noemen.