Shadrack Koech wint bloedhete Stadsloop

APPINGEDAM - De Keniaan Shadrack Koech heeft zaterdag de 23e editie van Stadsloop Appingedam gewonnen in 28 minuten en 21 seconden.. Het was de warmste loop in Appingedam tot nog toe. Bij de start was het 31 graden Celsius. Koech wist op de tien kilometer zijn naaste concurrent en landgenoot Bethwel Yegon een seconde achter zich te houden..

Tuinsproeiers en waterpistolen

De organisatie heeft er lang over gedubt of het vanwege de tropische temperaturen wel door moest gaan, maar zaterdagmorgen kwam het verlossende woord eruit, met de waarschuwing dat de deelnemers zich in acht moesten houden en veel moesten drinken en het verzoek aan de bewoners langs het parcours om voor verkoeling te zorgen. Dat verzoek was niet aan dovemansoren gericht, want op het vijf kilometer lange parcours stonden de aanwonenden met tientallen tuinsproeiers, bekertjes water, sponzen, tuinslangen en waterpistolen klaar om de deelnemers verkoeling te bieden. En dat was ook echt nodig.

Yente met douche

Aan de Westersingel, bij voorbeeld, stond Yente de deelnemers op een douche te trakteren. Ze stond vanaf de start tot de laatste deelnemer passeerde met haar tuinslang klaar om de deelnemers verkoeling te bieden.

Ruth van der Meijden won verrassend in 35,06 bij de vrouwen, ruim voor de Keniaanse Nancy Cheptegei. Die wist ze na zo’n zeven kilometer van zich af te schudden. Het was voor de millenniumwisseling dat er voor het laatst een Nederlandse juichend over de streep kwam. Dat was destijds Irma Heeren. De derde plaats was voor Kim Dillen.

Maurice Smit

De snelste Damsters waren Lydia Doornbos en Gerard Vos. De vijf kilometer werd gewonnen door Maurice Smit uit Delfzijl.

De omstandigheden waren met name zwaar voor de wedstrijdatleten, die om half zeven startten. Er deden overigens maar 99 lopers aan de wedstrijd mee. Dat wordt elk jaar minder. Net als het aantal buitenlandse toppers. Geoffrey Koech werd derde in 28,34 en twee andere Kenianen kwamen ook binnen het half uur binnen.

Kletsnat

Gelukkig was het bij de loop met het grootste deelnemersveld, de recreantenloop over vijf of tien kilometer al een paar graden ‘kouder’. Maar die deelnemers kwamen niet voor niets ook allemaal kletsnat van het zweer - en het koelwater - over de finish.