Raad van State: Verlicht reuzenrad Overschild mag blijven staan

Volgens de Raad van State heeft inwoner van Overschild Steven Feenstra te weinig last van verlichte reuzenraden op het bedrijfsterrein van Lamberink aan de Graauwedijk om de gemeente te dwingen daar tegen op te treden.

De Raad van State wijst om die reden alle bezwaren van Overschilder Feenstra van de hand. Die zal de verlichte installaties bij de reuzenradbouwer moeten dulden, zo bleek woensdag uit een definitieve uitspraak.

Beperkte perioden getest

De Raad vindt dat Feenstra met 1,9 kilometer te ver weg woont van Lamberinks bedrijfsterrein. Hoewel de raden tussen de 33 en 45 meter hoog zijn, zijn ze op bijna 2 kilometer afstand niet erg overheersend meer.

De Raad zegt verder dat de verlichting van de reuzenraden slechts gedurende beperkte perioden in het jaar wordt getest, waardoor Feenstra er onmogelijk elke avond last van kan hebben.

Feenstra is van plan zijn woning te verbouwen. Daarna ziet hij ook vanuit zijn huis Lamberinks bedrijfsterrein. Voor de Raad van State is dat geen reden om de gemeente Midden-Groningen te dwingen handhavend op te treden tegen Lamberink.