Leerlingen Aurich bezoeken Jan Ligthartschool

APPINGEDAM - De stad Appingedam heeft een stedenband met het Duitse Aurich. Door deze band is er contact ontstaan tussen de Lamberti Grundschule en basisschool Jan Ligthart. Woensdag was er in Appingedam een uitwisseling tussen leerlingen van beide scholen.

Ongeveer 70 Duitse kinderen van ongeveer tien jaar kwamen op bezoek bij de groepen vijf en zes van de OBS Jan Ligthart. De 130 kinderen die aan de uitwisseling meededen hadden een zeer gevarieerd programma. In een Duits-Nederlands gemixte samenstelling kregen de leerlingen een djembé-muziekles. Verder werd het sprookje ’De Bremer stadsmuzikanten’ in beide talen voorgelezen. Na een toespraak van wethouder onderwijs Lea van der Tuin, die benadrukte dat het contact tussen kinderen uit verschillende landen zeer wenselijk is, kregen beide scholen een wandbord om in de school te hangen.

De leerlingen gingen na de gezamenlijke lunch een stadswandeling maken. Tijdens de wandeling hadden de leerlingen een fotokaart bij zich met afbeeldingen uit Appingedam. Dat wat ze onderweg zagen werden aangekruist op de fotokaart. Na deze wandeling stonden de bussen klaar bij de bibliotheek en volgde er nog een excursie naar het stadion van FC Groningen. Het viel op dat de meeste kinderen makkelijk contact met elkaar maakten. Soms was de voertaal Engels ‘want dan spraken beide partijen een andere taal en dat was wel zo makkelijk’. Maar goed dat de leerlingen vanaf groep één Engels krijgen. Het beeld van Appingedam blijft de kinderen uit Aurich nog wel even bij want ze kregen allemaal een prachtige foto van de hangende keukentjes en daarnaast kregen alle kinderen een vaantje ter herinnering aan deze uitwisseling.

In september gaan dezelfde kinderen elkaar weer ontmoeten, maar dan in Aurich.