Oudste inwoner Appingedam Jan Schanssema (102) nog fit

APPINGEDAM - Burgemeester Anno Wietze Hiemstra heeft vandaag (woensdag 12 juni) de oudste inwoner van de gemeente Appingedam, Jan Schanssema, gefeliciteerd met zijn 102e verjaardag.

Hiemstra nam tijdens zijn bezoek aan de jarige in Damsterheerd niet alleen een bloemetje mee, maar ook een fles Beerenburger, omdat de senior Damster daar zo gek op is.

Schanssema is 72 jaar getrouwd geweest en heeft samen met zijn vrouw een dochter en een zoon gekregen. Daarnaast heeft hij 4 kleinkinderen en meerdere achterkleinkinderen. Hij is nog als enige over uit een gezin met een oudere zus en vijf jongere broers.

De Damster begon zijn werkende leven bij slagerij Van Inzen. Al gauw werd hij opgeroepen voor de militaire dienst, en werd hij bij de cavalerie geplaatst. Hij kreeg er de zorg voor de paarden. „Een prachtige periode.” Daar ontstond zijn liefde voor paarden. Tot ver over de tachtig reed Schanssema nog regelmatig op een paard. En als je vraagt of hij er nu nog op durft zegt hij steevast: „Woarom nait?”

In de Tweede Wereldoorlog werd Schanssema te werk gesteld in Braunschweig (Duitsland), eerst op een suikerfabriek en later bij een vleesverwerkende fabriek. In deze periode leerde hij zijn vrouw kennen. Na de oorlog keerde Schanssema weer terug naar Appingedam. Zijn vrouw volgde hem even later ook. Hij ging weer werken bij slagerij Van Inzen en later bij strokartonfabriek de Eendracht. Toch ging hij midden jaren zestig weer terug naar de slagerij, dit keer Slotegraaf aan de Dijkstraat. Later werd de slagerij een supermarkt. Vanuit die supermarkt is de heer Schanssema een aardig bekende Damster geworden. Nog steeds herkennen mensen hem van die periode.

Fit

Jan Schanssema is eigenlijk nooit ziek geweest. Wat is zijn geheim? Elke ochtend twee uur wandelen, en elke middag twee uur fietsen. Dit heeft hij, na zijn pensionering, tot zijn 97e vol gehouden.