Termunterzijl en Ditzum verstevigen samenwerking

TERMUNTERZIJL - Gedurende de afgelopen winter hebben gesprekken tussen het Visserijmuseum in Termunterzijl en het Duitse Ditzum geleid tot een plan om nauwer samen te werken. Het 50-jarig bestaan van dekotter Hinderk was de aanleiding voor de Ditzumers om eens flink uit te pakken.

Dat zorgt voor maar liefst drie dagen feest in het Oostfriese vissersdorp aan de Eems. Op zondag 23 juni gaan teams uit beide dorpen hun vaardigheid meten tijden een wedstrijd garnalen pellen. Dit is het bescheiden begin van de overeengekomen samenwerking. De musea in de dorpen gaan wisselexposities organiseren om hun publiek in de toekomst een gevarieerder aanbod te presenteren.

De houten kotter Hinderk (DIT 20) werd in 1969 gebouwd op de scheepswerf Bültjer. Deze Ditzumer werf heeft een reputatie van meer dan honderd jaar, wanneer het gaat om de bouw en het onderhoud van houten schepen. Twee rondleidingen bij Bültjer staan op het programma op genoemde zondag.

De besturen van het Visserijmuseum Termunterzijl en de Ditzumer haven-en kottergemeenschap zien de samenwerking, alsmede de uitbreiding van de gezamenlijke activiteiten vol vertrouwen tegemoet.