Shantykoren bundelen krachten

APPINGEDAM - Vijf shantykoren uit de drie DAL-gemeenten gaan samenwerken om zo een groter evenement te kunnen bieden. Dat doen ze voor het eerst tijdens het Stadshavenfestival op zaterdag 15 juni in Appingedam.

Van 11.00 tot 17.00 uur treden dan (met een middagpauze van 12.00 tot 13.00 uur) achtereenvolgens Magellan Singers uit Delfzijl; Armstrong’s Patent uit Appingedam; Lopster Störmvogels uit Loppersum; Shanty- en Amusementskoor Losdorp en Shantykoor Opwierde II uit Appingedam op.

Het initiatief tot dit DAL-festival komt van Shantykoor Opwierde II. Als de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum in 2021 samen verder gaan als Eemsdelta wordt de naam omgedoopt in Eemsdelta-festival. Dat houdt in dat de koren op lange termijn aan het denken zijn. Later dit jaar volgen op zaterdag 31 augustus het Havenfestival in Delfzijl, waar bij drukkerij De Marne zelfs twee podia staan opgesteld, en op 19 oktober een optreden in het gebouw Waardevol Leven in Loppersum.

De samenwerking houdt niet in dat er ook gezamenlijk gespeeld gaat worden, bij voorbeeld als afsluiter. „Dat geeft organisatorische problemen,” weet Wessel van der Kooi van de Magellan Singers. Ëlk koor verzorgt afzonderlijk een optreden.”We heben wel bewust gekozen om met het project te starten tijdens het Stadshavenfestival. Het publiek loopt er dan toch al en we kunnen op deze manier een mooi aanvulling zijn op dat evenement.”

De shantykoren treden dan op bij het winkelplein Overdiep. Folly Kamminga van Opwierde II kijkt er naar uit. Hij heeft de andere koren benaderd. „Na een eerste oriëntatie hebben we in januari voor het eerst met elkaar gesproken. Naast samenwerking kwamen ook al gauw gezamenlijke optredens aan de orde. Iedereen vond het een goed initiatief. Het is goed dat wel elkaar opgezocht hebben. Normaal gesproken zijn we toch een beetje concurrenten van elkaar. We vissen in dezelfde vijver. Samen kunnen we een groot concert aanbieden, met toch best veel variëteit. Want de koren hebben toch allemaal een eigen gezicht en een repertoire dat bij ze past.”

„Wij als Losdorp hebben niet voor niets ook de naam amusementskoor toegevoegd,” vult Klaas Wals aan. “We spelen ook veel in verzorgingstehuizen. We doen natuurlijk ook wel shanty’s.”

De koren bestaan bijna allemaal 30 jaar of langer. De in 1983 opgerichte Magellan Singers zijn zelfs het op één na oudste shantykoor van Nederland. „Ïn wezen heeft de eerste Delfsail in 1991 een belangrijke invloed gehad op het ontstaan en succes van de koren,” vertelt Van der Kooi.

De laatste jaren hebben alle shantykoren te maken een kleine terugloop in het aantal leden. „De jonge garde kiest meer voor popkoren en dergelijke,” zegt Van der Kooi. „We hebben allemaal behoefte aan nieuwe leden. En dan heb ik het over 50+ en 55+. Wij zijn begonnen als echt zeemanskoor, alleen voor mensen met zout in de aderen. Allemaal veertigers. Maar dat is wel een beetje veranderd. Het genre is in de afgelopen 35 jaar ook een stuk breder geworden. De verscheidenheid is groot.”

„Ën dat is maar goed ook,” vindt Wals. Met alleen maar shanty’s wordt het toch wat eentoning. Bekende deuntjes die lekker in het gehoor liggen, moeten ook kunnen. Net als het wat meer specialistische a capella werk van een kleinere groep als Armstrong’s Patent. Dan wordt er ook wat meer van de zangers gevraagd.”

Via de organisatoren Janneke en Hero Woldhuis van het Stadshavenfestival hebben de vijf koren ook wat subsidie gevraagd en gekregen voor hun grotere plannen. Dat geeft het kwintet net dat steuntje in de rug om een goede start te maken.

Bram Noordhuis