Open dagen biologische varkens Holwierde

HOLWIERDE - Vrolijke en dartelende biggen en tevreden zeugen in de wei. Ze zijn zaterdag 15 juni en zondag 16 juni te zien tijdens de open dagen van familie Lesterhuis - van der Meijden uit Holwierde, één van de weinige biologische varkenshouderijen die Groningen rijk is.

22 jaar geleden zijn ze begonnen met het houden van biologische varkens. Inmiddels lopen er onder de naam Neus in de Wind in totaal 650 varkens op het bedrijf rond waarvan 55 zeugen en hun nakomelingen. Deze blijven op het bedrijf totdat ze 100 kg zwaar zijn. De varkens worden op een diervriendelijke manier gehouden. Dat wil zeggen dat ze een buitenuitloop hebben en dat ze gehuisvest zijn op stro. De zeugen lopen altijd vrij en kunnen lekker op de wei, ze kunnen dus gaan en staan waar ze willen. Het voer is van biologische oorsprong en wordt niet bespoten of genetisch gemanipuleerd. Het bedrijf wordt jaarlijks streng gecontroleerd.

Aan de Uiteinderweg 11 zijn ze bezig om de reguliere akkerbouwtak om te schakelen naar biologisch om over een aantal jaar het voer voor de varkens zelf te gaan verbouwen. Dit jaar is er al 60 hectare aan zomergerst, tarwe en haver in omschakeling. Er zijn nog 30 hectare te gaan.

Op de open dag zal er een proeverij zijn van de eigen biologische varkens en zijn er diverse plunjezakken te koop met verschillende soorten vlees. Dit jaar zijn er verschillende soorten droge worsten: kruidnagel, chorizo, knoflook en rooksmaak. Voor de lekkere trek zijn er broodjes hamburger en sap verkrijgbaar. Voor de kinderen zal er een vragenlijst aanwezig zijn waarbij de kennis over varkens getoetst wordt waar ze een boerendiploma mee kunnen verdienen.

Net als voorgaande jaren is er een kleine boerenmarkt met diverse producten uit de regio, zoals zelfgemaakte jam, chutney, biologische bloemen en natuurlijk vlees.

Beide dagen duren van 10.00 tot 16.00 uur.