Hema sponsor Stadsloop Appingedam

APPINGEDAM - De Univé Stadsloop Appingedam is er weer in geslaagd een nieuwe hoofdsponsor aan zich te binden. De Hema’s in Delfzijl en Appingedam zijn sponsor geworden van het grootste onderdeel, de recreantenloop.

Aan die loop over één of twee ronden van exact vijf kilometer doen elk jaar tussen de 1000 en 1200 personen deel. „Het blijft ook het grootste onderdeel,” meent voorzitter Janny-Gerda de Jonge van de Stichting Stadsloop Appingedam. „De hardloopsport is een echte breedtesport aan het worden. Bij de wedstrijdlopers zie je geleidelijk aan een lichte afname, maar bij de recreanten valt – afhankelijk van het weer – nog groei te behalen.”

„De recreantenloop is toch echt een regionaal evenement,” weet eigenaar Reinier Doornbos van beide Hema’s, „waarbij de beleving een grote rol speelt. Het is voor veel mensen een traditie geworden om eraan mee te doen. Er staat veel en leuk publiek langs de kant en het is ook nog eens een mooi parcours door Appingedam. Het is een populaire loop die veel van een feestje weg heeft en dat past bij de Hema. Bovendien hebben wij als Hema tegenwoordig een groot sportassortiment, vooral op het gebied van kleding.”

„De loop past goed bij onze doelgroep. Als Hema proberen we tenslotte middenin de samenleving te staan. De recreantenloop heeft iets positiefs over zich. Het moet leuk zijn. We hebben de loop daarom ook omgedoopt in de Hema Fun to Run recreantenloop.”

Dat sluit precies aan bij de slogan van de Stadsloop: Run with Fun. De Hema was tot nog toe zijdelings bij de Stadsloop betrokken, zoals vorig jaar met de tompoucenactie. Als echte ondernemer heeft Doornbos natuurlijk een actie op touw gezet. „De deelnemers krijgen allemaal een kortingsbon van 20% voor een artikel naar keuze. Het is op zich een evenement dat Appingedam goed op de kaart zet, maar de dag zelf is qua omzet niet zo’n goede voor de ondernemers. Omdat mensen met andere dingen bezig zijn en het centrum minder makkelijk bereikbaar is. Maar daar moet je een beetje doorheen kijken. Het is een evenement dat breed gedragen wordt. Daarbij tonen we onze plaatselijke betrokkenheid. Bovendien is het voor ons als Hema juist wel interessant omdat de meeste recreanten uit dit gebied komen. Die beleven met elkaar een feestje. Wij zeggen dan: de Hema is ook een feestje. Het is voor ons een flinke investering, maar die is het zeker waard.”

Voor de 23 editie van De Stadsloop Appingedam kan verder gewerkt worden met doorlopende sponsorcontracten. De voorbereidingen verlopen voorspoedig, constateert De Jonge. „Er komt opnieuw een groot LED-scherm op het kerkplein zodat het publiek de wedstrijd kan volgen. In die internationale wedstrijd kiezen we opnieuw voor de jonge talenten. Wat breedte betreft zit het zowel qua aantal deelnemers als publiek wel goed, maar die internationale loop geeft het evenement net die extra sjeu. De lopers willen aan het eind van het hardloopseizoen graag naar Appingedam komen. En die jonge talenten presteren ook prima. Dat zag je vorig jaar vooral aan de snelle tijden bij de dames. Appingedam heeft als voordeel dat het één van de weinige geregistreerde 10 kilometer-lopen is.”

De Jonge maakt zich voor de toekomst wel een klein beetje zorgen over de vrijwilligers. „Voor op de dag zelf zijn er altijd genoeg mensen te vinden. Maar in de organisatie en in de voorbereiding kunnen we nog genoeg vrijwilligers gebruiken. Dat is toch de achilleshiel van de Stadsloop.”

door Bram Noordhuis