3200 Euro schilderijen voor KWF

APPINGEDAM - De schilderijenverkoop van oud-onderwijzer Hans Roode uit Delfzijl heeft vorige maand liefst 3200 euro opgeleverd voor het KWF kankerbestrijding.

Op Landgoed Ekenstein, waar de drukbezochte verkoopexpositie met een lezing van van oncoloog Zoran Erjavic werd gehouden, reikte hij onlangs de cheque met het bijbehorende bedrag uit aan voorzitter Greetje Nijburg van KWF Delfzijl. Er werden liefst 23 schilderijen verkocht tegen een gereduceerde prijs, terwijl er ook 50 boekjes met tekeningen voor een tientje per stuk van de hand gingen en spontane donaties binnen kwamen.

„Eigenlijk was ik voor de expositie, naar aanleiding van het artikel in de Eemsbode, al elf schilderijen kwijt,” vertelt Roode. „Die gingen naar mensen die persoonlijke ervaringen met kanker hebben. In de volle zaal tijdens de expositie zag je ook dat de bezoekers bijna allemaal een kankerverleden met zich meedroegen. Elke tafel had zijn verhaal.”

Roode hield de expositie onder de titel Vogels Vliegen Voor Leukemie. De aanleiding voor de inzamelingsactie ligt in het verlies van zijn schoonzuster Roelanda, die in 2017 aan leukemie overleed. “Ze mocht nog geen zestig jaar oud worden. Roelanda had te maken met een heftige vorm van leukemie en kreeg ineens de mededeling dat haar toekomst er zorgelijk uitzag. Wij waren in die periode eigenlijk niet meer dan afwachtende mensen. We stonden langs de zijlijn. Je kunt niets doen. Tijdens die ziekteperiode is deze actie in mijn hoofd opgekomen. Om toch iets te kunnen doen. Over het algemeen kun je gewoon niets doen, maar ik dacht: ik kan nog wat.”