Historische foto’s voor museum

DELFZIJL - Piet de Greef heeft onlangs een deel van zijn verzameling historische foto’s geschonken aan het MuzeeAquarium in Delfzijl. Het gaat om unieke foto’s, waarvan De Greef vindt dat ze op deze manier voor Delfzijl behouden moeten blijven.

Er zijn vijf foto’s bij van stoomsleepboten van de rederij Frater Smid, waarover De Greef in de jaren negentig, na zes jaar diepgravend onderzoek, samen met Hans Beukema het boek ‘Frater Smid, een vergeten rederij’ uitbracht. De Greef heeft het MuzeeAquearium al eerder zijn archief over Frater Smid geschonken.

De laatste schenking heeft een praktische reden. De Greef gaat wat kleiner wonen in de havenstad en kan zijn uitgebreide verzameling straks niet meer zo goed kwijt. „Ik vind het zonde om ze te verkopen. Ze horen in het museum thuis.”

In de schenking zitten verder de eerste zeefdruk van de Pieter Albert Koerts van de Damster kunstenaar Rob Kam, foto’s van sleepboten van Niestern Sander en Wagenborg en een bijzondere plaat van het schip Vooruitgang 1 dat zinkt in de haven van Delfzijl. De foto’s worden voorlopig in het depot van het museum bewaard, tot zich de gelegenheid voordoet om ze te exposeren.

Het bijzonder fraaie museum heeft gek genoeg minder expositieruimte dan voorheen. Met wisselexposities wil men ook de andere zaken die er in depot zijn, laten zien. Wat De Greef betreft kan er voor één collectie wel een vaste ruimte worden vrijgemaakt. „Er zou eigenlijk een afdeling moeten worden gerealiseerd met foto’s van oud-Delfzijl.”