Succesvolle start activiteiten De Jonge Onderzoekers in Appingedam

APPINGEDAM - Wat doen kinderen en jongeren na schooltijd? Buitenspelen, gamen, of misschien chillen met vrienden. Sinds kort is er een nieuwe mogelijkheid. Bij De Jonge Onderzoekers Eemsdelta kunnen ze leren programmeren of aan de slag gaan met hout en elektronica.

Vorige week vond de aftrap plaats van de activiteiten van De Jonge Onderzoekers in Appingedam. Zeventien kinderen, van acht tot vijftien jaar, kropen enthousiast achter een laptop voor de cursus programmeren met mBot en Arduino. Ze verdiepten zich in de programmeertalen Scratch en C++. Dat viel nog niet mee, te zien aan de serieuze gezichten en denkrimpels in bijna alle voorhoofden.

Donderdag startte de eerste cursus hout en elektronica. Twaalf kinderen gingen los op een werkstuk van hout, met een door zonne-energie aangedreven motortje erin verwerkt. Enkele kinderen kozen voor een helikopter. De anderen maakten een begin met een draaimolen. Het figuurzagen bleek zwaarder dan gedacht. Maar de kinderen toonden zich echte doorzetters.

Tot aan de zomervakantie kunnen kinderen gratis meedoen aan de activiteiten van De Jonge Onderzoekers op maandagavond en donderdagmiddag. Meer informatie over de cursusdata en de tijden is te vinden op https://www.djog.nl/eemsdelta/.

Vanaf schooljaar 2019/2020 breidt De Jonge Onderzoekers het programma-aanbod uit, onder andere met wetenschap- en technieklessen voor scholen in Noord- en Midden-Groningen. De lessen duren een dagdeel en kunnen gegeven worden op school, maar scholen kunnen ook met hun leerlingen naar De Jonge Onderzoekers komen en de les volgen in het technieklokaal aan de Opwierderweg 2 in Appingedam. Scholen die hier meer over willen weten kunnen contact opnemen met De Jonge Onderzoekers via eemsdelta@dejongeonderzoekers.nl.

De Jonge Onderzoekers is nog op zoek naar vrijwilligers die de activiteiten in Appingedam willen begeleiden.