Jaarmarkt opent Feestweek Spijk

SPIJK - De feestweek van Spijk begint zaterdag 25 mei met het drukst bezochte onderdeel, de jaarmarkt. Daar komen sinds 1988 elk jaar opnieuw een paar duizend liefhebbers op af. Het zal tijdens de 32e editie niet anders zijn.

„Ze komen niet alleen voor de ruim 70 marktkramen,” weet Klaas Kooistra, die al vanaf het begin bij de jaarmarktcommissie betrokken is. „Het heeft ook een beetje een reünie-achtig karakter. Mensen komen mekaar vaak in Spijk weer eens tegen. Dat zorgt voor een gemoedelijk sfeer.”

Om mensen wat langer vast te houden op de markt, die van 10.00 tot 17.00 uur duurt, wordt de Andreaskerk meer bij de markt betrokken. „Tijdens de 30e editie van de jaarmarkt hebben we het kerkterrein er voor het eerst bij betrokken,” vertelt secretaris Monique Flikkema van Dorpsbelangen Spijk. „Daar hebben we opnieuw een aantal kramen, muziek en horeca met een groot terras. Voor die tijd gingen mensen niet maar zo de dam naar de kerk over. Het is nu een populair plekje waar mensen ook de tijd krijgen om de kerk eens goed te bekijken. Met het warme weer van vorig jaar konden de bezoekers er prima in de schaduw van de bomen zitten. Ja, dezelfde bomen die we anders vervloeken omdat ze onder andere de kerk uit het zicht houden. De kerk is deze keer overigens ook open. Om 11.00 en 15.00 uur is er een presentatie over de historie van de kerk.”

Om mensen nog wat vroeger naar de markt te lokken - ‘s middags is het altijd het drukst – hebben verschillende kramen van 10.00 tot 12.00 uur een vroege-vogelactie, met speciale aanbiedingen. Voor de kinderen is op de Achteromweg een minikermis.

De markt wordt het officieuze afscheid van ‘De Twee Klazen’. Naast Kooistra zit ook Klaas ter Veer al meer dan 25 jaar in de commissie. „De markt is 31 jaar geleden opgezet door de middenstandsvereniging,” zegt Kooistra. „Ik had destijds zelf ook een zaak, een rijdende SRV-winkel. Nadat ik daar mee gestopt was, ben ik gewoon in het bestuur gebleven. En tot vorig jaar werd het ook nog officieel door de middenstandvereniging georganiseerd, ook al zijn er niet zo veel middenstanders meer in Spijk. Sinds dit jaar is Dorpsbelangen de organisator. Marcel de Haan en Ellen Kasemier zitten ook in de marktcommissie. Monique Flikkema en Freddy Hoogland zitten er namens Dorpsbelangen in.”

Aan het afscheid moet niet te zwaar worden getild, meent Kooistra. „Klaas en ik laten ze natuurlijk niet zo maar in de steek. We blijven hand- en spandiensten verrichten. Het is eigenlijk wel bijzonder dat ook de feestweek voor de 32e keer wordt gehouden. Voor 1988 hadden we wel regelmatig een braderie en iets van een feestweek, maar door die eerste jaarmarkt is ook de feestweek ontstaan en beide zijn altijd gekoppeld gebleven.”

Die feestweek is wel voor het eerst ná de jaarmarkt., van 25 mei tot en met 1 juni. „Door die verschuiving hebben we wel de zaterdag er als extra dag bij gekregen,” constateert Flikkema tevreden. „En daar gaan we ook wat leuks mee doen. Zaterdagmiddag 1 juni is het Marktplaats Spijk. Op meer dan 40 locaties in het dorp gaan mensen aan huis spullen verkopen, demonstraties geven, hamburgers of zelfgemaakte cake aan de man brengen en hun verzameling showen. Dat loopt als een trein, er komen elke dag nog nieuwe aanmeldingen binnen. Het is opvallend dar er meer animo is als de mensen het op hun eigen erf kunnen doen. Dat is ook een beetje de tijdgeest. Voor alle activiteiten wordt het toch steeds moeilijker om vrijwilligers en deelnemers te vinden. Dat er achter elke activiteit veel voorbereiding zit, wordt wel eens vergeten. De mensen vinden het allemaal leuk dat er wat georganiseerd wordt, maar sommigen denken er pas aan als het al geweest is.”

Een greep uit de activiteiten: zondag 26 mei om 13.30 uur een fotopuzzeltoicht te voet; maandag 27 mei om 20.00 een concert van muziekvereniging CBS bij de Andreaskerk; dinsdag 28 mei om 19.00 uur het beachvolleybaltoernooi; woensdag 29 mei om 19.30 uur een pubquiz (afterparty met dj Garmt) ; donderdag 30 mei om 18.00 de Autosterrit (voor het eerste weer georganiseerd door Spijksters); vrijdag 31 mei om 13.00 uur de kindermiddag.

De nieuwe beweegtuin aan de Zwarteweg wordt op dinsdag 28 mei om 16.00 uur geopend.