Twaalf winnende dichters Siddebuurster school

SIDDEBUREN - Maar liefst 12 leerlingen van de Rutger Kopland School in Siddeburen zijn winnaar geworden van de dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar 2019. Dorian Bouma maakt zelfs nog kans op één van de twee hoofdprijzen.

De schoolbesteedt veel aandacht aan kunst-, literatuur-, en poëzie-onderwijs. De school organiseert hiervoor jaarlijks vele projecten met de leerlingen. Met de prijzenregen deden de leerlingen de naamgever van de school eer aan.

De prestatie is des te opmerkelijker als je bedenkt dat de school in Siddeburen niet erg groot is. “Ieder jaar hebben we wel winnende gedichten. Een paar jaar geleden waren het er 11, dat vonden we toen heel bijzonder. Maar dat we dat nog konden overtreffen is werkelijk heel mooi,” aldus mevrouw Zuiderveen, locatieleider van de school in Siddeburen. „Ik ben trots op de leerlingen en op de docenten die de leerlingen lesgeven in literatuur en poëzie.”

De collega’s van Nederlands, Didy Pijpker, Marijke Groeneveld en Gerrit Heikens, boden de klassen een lessenserie aan waarna er per leerling drie gedichten werden geschreven. Dit jaar was er zelfs een heel project van gemaakt met gastlessen van dichter Arjen Boswijk en kunstenaar Willem Kolvoort.

Van de honderd uitgekozen gedichten werden er twaalf op de school in Siddeburen geschreven.

De prijswinnaars met de titel van hun gedicht:

Alex van der Schuur - Eindeloos;

Cedric Reinders - Thuis;

Collin van der Deen - Bewogen beeld;

Dennis Klasens - Van Deniz....;

Dorian Bouma (finalist) - De blauwe ruimte;

Dorien Huisman - Nachtmerrie;

Isa Blaauw - De stilte;

Lotte Ritzema - Vol en leeg;

Matthijs Hofman - Piepklein;

Nick Dingemans - Schimmen jagers;

Yelissa Schuthof - Koffer;

Youp Groothof - Prikkeldraad;

Doe Maar Dicht Maar is een landelijke dichtwedstrijd voor schoolgaande jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Alle jongeren in Nederland en Vlaanderen mogen meedoen. De finale van ‘Doe Maar Dicht Maar’ vindt plaats op 29 juni om 16.00 uur tijdens het Kunstbende Young Creators Festival. Tijdens de finale in Bioscoop het Ketelhuis in de Westergasfabriek dragen de tien finalisten hun gedicht voor.

Per leeftijdscategorie wordt een hoofdprijs uitgereikt. Ook wordt de bundel met winnende gedichten gepresenteerd en is er muziek. Uit de ruim 3000 gedichten die ‘Doe Maar Dicht Maar’ dit jaar ontving, heeft de jury de 100 mooiste gedichten gekozen die een plekje krijgen in de bundel Doe Maar Dicht Maar 2019. De jury heeft tien finalisten uitgekozen die nog kans maken op één van de twee hoofdprijzen. Onder hen Dorian Bouma van de schoo uit Siddeburen.