Reünie Centrale Schakel- en Praktijkschool Delfzijl

DELFZIJL - In Grandcafé Het Lokaal in Delfzijl wordt zaterdag 18 meide reünie van de Centrale Schakel- en Praktijkschool 1964-1967 gehouden. Voor de oud-leerlingen en oudleraren zal het na vele jaren een mooi weerzien worden.

„Het is 50 jaar geleden dat we op de Centrale- en Praktijk zaten,” vertelt Frits Huizen van de reüniecommissie. „Sommigen heb ik echt jaren niet meer gezien. Ik ben erg benieuwd hoe het met iedereen gaat en wat er van ze terecht is gekomen. Veel leerlingen kwamen destijds uit Farmsum, Delfzijl Noord, het centrum en de omliggende wijken. Het was zeker geen elitaire groep. De meesten kwamen uit arbeiders- of kleine ondernemersgezinnen. Destijds was je tot 14e leerplichtig. Het was een hele andere tijd. De school had verschillende doelen. Als eerste leidde het op voor een beroep. Ook diende het voor sommige leerlingen als een soort rijping. Ik behoorde tot de laatste groep. Ik wilde graag naar de mavo, maar mijn ouders vonden het beter dat ik eerst wat rijpte op deze school. Ik heb er een mooie tijd gehad en ben later als leraar in het basisonderwijs terechtgekomen.”

„Het idee voor een reünie is afkomstig van Lienke Kiel. Ik heb de afgelopen jaren de reünies van de Noorderkroon en de Pedagogische Academie in Appingedam georganiseerd en na de laatste reünie zocht Lieneke contact met mij via Facebook. Ik had haar 50 jaar niet gezien of gesproken. We kwamen aan de praat en zo ontstond het idee voor een reünie van de Centrale Schakel- en Praktijkschool, waar we samen op hebben gezeten. Ook Jan Jansen, de man van Lieneke, en Anna Snijder-Wester en Wiepko de Groot maken deel van de commissie. Ik zei toen tegen haar: als we nog iets willen organiseren, dan moeten we het nu doen. De tijd schrijdt voort en zowel de oud-leerlingen als de oud-docenten komen op leeftijd. Na ongeveer 1,5 maanden hadden we de meesten achterhaald. Facebook is daarbij een geweldig hulpmiddel. We kwamen er ook achter dat helaas enkele oud-leerlingen en oud-docenten ons al ontvallen zijn. De vrouw van de oud-hoofdmeester Harry Wijnstok, Berti Wijnstok, is wel van de partij. We hebben haar gevraagd of zij nog materiaal had uit die tijd en dat is het geval. We zijn erg benieuwd.”

„Van de 45 mensen die we hebben gevonden komen er 25. Dat is een mooi aantal. De reünie vindt plaats in Grandcafé Het Lokaal. Vroeger was dat het gymlokaal. De school is tegenwoordig het Hotel aan de Singel. Ook daar gaan we een kijkje nemen. Het programma is al bekend. Het is vanzelfsprekend vooral verhalen uitwisselen en herinneringen uit die tijd ophalen. Ook houden we een quiz van de jaren 60. We hebben er veel zin in.”

Mark Giesolf