Dag van de Garnaal trekt ruim 23.000 bezoekers

LAUWERSOOG - De dag van de Garnaal heeft ruim 23.000 bezoekers naar Lauwersoog getrokken. Vele aspecten van de visserij werden over het voetlicht gebracht tijdens dit dagje uit voor het hele gezin.

Tijdens de officiële opening met de vlootschouw, was het al een drukte van belang in de haven. Na de toespraak van Garnalenkoningin kon het publiek langs de vele activiteiten.

De garnalenaanvoer, waarin Lauwersoog en Zoutkamp een belangrijke rol spelen, kent momenteel vele bedreigingen.: gesloten gebieden op zee, aanland plicht, windmolenparken, boorplatforms, kabels en gasleidingen. De zee wordt steeds kleiner. Toch werd er in 2018 een overvloed aan garnalen naar de haven van Lauwersoog gebracht. In 2017 waas er maar weinig vangst was. Dit drukt de kiloprijs, waardoor momenteel voor kostprijs wordt gevist.

Op de Dag van de Garnaal konden de vele bezoekers zelf zien, proeven en beleven. Men kon meevaren op diverse garnalenkotters en de Gebroeders Luden. De verse vismarkt was onvoorstelbaar in trek. Iedereen liet zich de gebakken scholfilet goed smaken. Maar ook de garnalen, schar en haring waren bijna niet aan te slepen. De gehele dag werden de garnalen gepeld door medewerkers van Visserijmuseum Zoutkamp.

Dit jaar was ook het 50-jarig jubileumjaar van het Lauwersmeer. Daar werd speciaal een foto-expositie ingericht met oude foto’s van Lauwersoog. Ook de reddingsbootdag van de KNRM station Lauwersoog trok veel belangstelling, net als de braderie, het shantykorenfestival en de rondvaarten. was zeer in trek.

Stichting Promotie Lauwersoog spreekt over een ongekend succes. “Alles verliep prima en zonder incidenten. Ook de pendeldienst van en naar de haven werd zeer goed beoordeeld.”