Overname Uitvaartverzorging Noord-Groningen

UITHUIZEN - Na dertig jaar uitvaarten te hebben verzorgd, is André Poort onlangs gestopt met zijn bedrijf Uitvaartverzorging Noord-Groningen. Hij heeft zijn werkzaamheden overgedragen aan Uitvaartverzorging Uil.

André Poort begon met zijn onderneming in 1989. Hij was toen al drager bij de begrafenisvereniging Roodeschool-Oudeschip e.o. Door dat werk kwam de gedachte bij hem op dat het beroep uitvaartverzorger hem wel zou passen. Hij volgde een opleiding en in 1989 startte hij met Uitvaartverzorging Noord-Groningen, verbonden aan de begrafenisvereniging Roodeschool-Oudeschip e.o. Het was een periode dat begrafenisverenigingen werkten met een vaste uitvaartverzorger. Leden kwamen daardoor bij hem terecht. Direct het eerste jaar verzorgde hij meer dan vijfentwintig uitvaarten.

Als drager had André Poort al ervaren hoe belangrijk het is dat de groep dragers representatief voor de dag komt en samen een goed team vormt, waarop vertrouwd en gebouwd kan worden. Van het begin af aan heeft hij daar als uitvaartondernemer dan ook veel aandacht voor gehad.

In de loop van de tijd veranderde er veel. André Poort regelde meer zaken zelf, er kwamen meer collega’s, mensen kregen een grotere vrijheid om zelf een uitvaartverzorger te kiezen en meer en meer mensen kozen voor crematie.

Een zelfstandig uitvaartondernemer kan niet zonder een goede back-up, een rechterhand op wie hij kan terugvallen, die hem helpt bij het verzorgen van de overledene en met allerlei praktische zaken die komen kijken bij een uitvaart. André Poort kon daarvoor al die jaren dag en nacht een beroep doen op een aantal dragers. Daarnaast had hij met name met collega-uitvaartondernemer Jan Jansen jarenlang een nauwe samenwerking. Eén heel belangrijke factor loopt als een rode draad door de loopbaan van Poort heen: het thuisfront, waar zijn vrouw Tiny al die jaren zijn steun en toeverlaat was. Niet alleen zorgde zij voor de administratie en de boekhouding, maar ook was zij paraat voor het gezin als haar man, soms diep in de nacht, werd opgeroepen.

Door de uitvaarten kreeg André Poort ook te maken met uitvaartverzekeringen. Dat opende voor hem de deur naar het verzekeringswezen. Later kwam daar ook de makelaardij bij. Met deze activiteiten, samengebracht in het bedrijf Poort & Woltjer, gaat Poort overigens gewoon door.

Een speciale herinnering zal André Poort bewaren aan de steek van begrafenisvereniging Roodeschool-Oudeschip e.o. Een heel bijzonder hoofddeksel, dat speciaal bij de uitvaarten van leden werd gedragen door de uitvaartverzorger. Een traditie die André Poort altijd in ere heeft gehouden. „Het was een stukje eigenheid, een stukje geschiedenis in een historisch gezien betrekkelijk nieuw gebied.”

Aan het onderscheid tussen zwarte tressen op zijn kostuum voor de gewone man en zilveren voor de beter bedeelden maakte André Poort bij zijn aantreden resoluut een einde, historie of niet.

Zo komt er na dertig jaar een einde aan een toch bijzonder deel van de loopbaan van André Poort. „In het begin moest ik mijn eigen weg zoeken, maar ik wist één ding van het begin af aan zeker: het gaat om kwaliteit. Goede zorg en persoonlijke begeleiding. Ik ga dit werk zeker missen. De zorg die je aan mensen kunt geven, er net even zijn als het nodig is. Je merkt dat mensen dat waarderen.”

Het werk van André Poort wordt overgenomen door Uitvaartverzorging Uil. Poort heeft daar alle vertrouwen in: „Theo en Fred Uil passen met hun werkwijze prima in dit gebied. Ook zij staan mensen bij met goede zorg en begeleiding bij het laatste afscheid. Dat is heel belangrijk, want het is het laatste wat je voor mensen kunt doen.” De heren Uil zijn op hun beurt ook blij met deze uitbreiding: „Wij zullen blijvend garant staan voor een waardig en stijlvol afscheid.”

Het werkgebied van Uitvaartverzorging Uil beslaat de hele provincie, ongeacht hoe en waar iemand verzekerd is. Iedereen is namelijk vrij in het kiezen van een uitvaartondernemer.

In het bijzonder leveren zij hun diensten aan leden van de plaatselijke uitvaartverenigingen Uithuizermeeden, Roodeschool, Oudeschip, Oosteinde, Zijldijk, Oosternieland, Kolhol, Spijk, Bierum, Holwierde, Losdorp en Godlinze.