Expositie in het koetshuis van Borg Ewsum

Middelstum - Een expositie in het koetshuis van Borg Ewsum met tekeningen en aquarellen van De Waddenkring. De expositie is van 8 mei tot en met 7 juli.

De opening is zondag 12 mei om 15.00 uur door Adriaan van der Hoeven (finoegrist, vertaler, neerlandicus). De muziek komt van Marco Boerlage die improviseert op dwarsfluit

De Waddenkring is een groep van vier kunstenaars die al meer dan tien jaar samen werkt in het Waddengebied. Meestal wordt ’s zomers op Texel gewerkt. De laatste twee jaar lag de focus op tuinen en buitenplaatsen in Noord-Groningen.

Kunstenaars

In haar tekeningen zoekt Carien van der Hoeven de essentie van het onderwerp, van een plek, een houding, een gebaar. Ze werkt het liefst naar de waarneming, om direct te kunnen reageren. Kleuren, lijnen, de geheimzinnigheid van een plek, de kracht van een menselijke houding dienen zich dan zonder tussenkomst aan, en geven aanleiding tot kleur- en vormkeuzes.

Liesbeth van de Meent presenteert op deze tentoonstelling een aantal aquarellen die gemaakt zijn in bijzondere tuinen, waarbij ze experimenteerde met verschillende oosterse papiersoorten. Bij sommige van de aquarellen ging het haar om de oervormen van de planten, bij andere meer om landschappelijke aspecten. Voor de pasteltekeningen die op Texel gemaakt zijn, gebruikte ze vooraf beschilderd en bewerkt papier waardoor een spel ontstaat tussen voorstelling en ondergrond.

Het werk van Pauline van der Hoeven blijft dichtbij het door haar gekozen motief. Haar werk is te typeren als aards, dat blijkt uit de gloeiende, verzadigde kleuren die ze onder andere in haar olieverfschilderijen gebruikt. Daarnaast fotografeert Paulien al heel lang, soms gebruikt ze haar foto’s als aanleiding voor haar olieverfschilderijen.

Het landschap is voor Djoe Postma een aanleiding om vanuit te werken. Bij haar is de eerste indruk het belangrijkste, daarbij zijn kleur, ruimte, sfeer en haar eigen stemming bepalend. Djoe werkt buiten altijd met pastel, in het atelier ontstaan gouaches en ook ruimtelijk werk. Men noemt haar werk poëtisch.