Nieuw onderkomen De Stalmeesters

Delfzijl - Kunstschildersvereniging De Stalmeesters uit Delfzijl verhuist naar Molen Adam in het centrum van de havenplaats. In de molen is ruimte voor obder andere exposities en het werken aan grote projecten waar de kunstzinnige vereniging momenteel druk mee bezig is.

“De ruimte is vrijgekomen doordat de Stichting Expositie Molen Adam opgehouden is te bestaan,” vertelt Marianne Janssen van kunstschildersvereniging De Stalmeesters. “We zijn door de gemeente Delfzijl getipt. Naar de ruimte hadden we zeker oren. Door onder meer de centrale ligging in het centrum van Delfzijl is het een mooie locatie om onze exposities te houden. Ook kunnen we er werken aan projecten die veel ruimte in nemen. In 2014 hebben we voor de Laatste vriend van Napoleon grote doeken gemaakt die gebruikt werden voor het toneelstuk. De doeken zijn later gebruikt voor de aankleding van het centrum zoals in de Landstraat en de Nieuweweg. Sinds vorig jaar zijn we bezig met een nieuw project. Tijdens dit nieuwe project kleden we het centrum opnieuw aan en laten we op doek de bijzondere en historische plekken van de gemeente Delfzijl zien.”

Als geroepen

“De nieuwe locatie kwam als geroepen,” meent Bé Kerbof, voorzitter van De Stalmeesters. “De vereniging maakt gebruik van de ruimte in Galerie Kroonstad in Farmsum, waarvan ik eigenaar ben. Ik heb het pand verkocht en op 1 november wordt het gebouw door de nieuwe eigenaar in gebruik genomen. Het is dan ook mooi dat de vereniging een nieuw onderkomen heeft gevonden. De schilderbijeenkomsten blijven we houden in De Molenberg.”

Hobby

“Het gaat goed met De Stalmeesters” vervolgt Kerbof. “We hebben nu 22 leden. Recent hebben zich nieuwe leden aangemeld. Leuk is dat ook jongeren zich aanmelden. Schilderen is een mooie hobby. Je doet het voor je eigen plezier, maar je maakt anderen er ook blij mee. Verder werkt het heel ontspannend. Je bent namelijk gefocust op het doek en daardoor vergeet je de wereld om je heen. We houden ongeveer 4 exposities per jaar. Dit jaar bestaat de vereniging 50 jaar en dat gaan we vieren. Vanaf 12 oktober tot en met 8 november wordt in het Muzeeaquarium in Delfzijl een expositie gehouden waar we zowel leden als oud leden van de vereniging de werken aan iedereen laten zien. De opening wordt verricht door de bekende schilder en onze eerste leermeester Henk Helmantel. Helmantel is een van de leermeesters die de vereniging heeft gehad. Ook andere bekende regionale schilders als Peter Meyer uit ‘T Waar en Joep Hommerson, die bekend is van zijn knappe etsen, gaven les aan de leden. De invloed van de schilders zal tijdens de expositie goed te zien zijn. Het leuke is dat elk lid van de vereniging een eigen stijl heeft. Dit jaar gaan we in het kader van het jubileum een studiereis maken naar het Duitse kunstenaarsdorp Worpswedde nabij Bremen. Het is de thuishaven van het Duitse impressionisme en expressionisme.”

“De werken in het centrum en de schilderingen bij het Waterpoortje hebben gezorgd voor naamsbekendheid,” meent Janssen. “Ik verwacht dat het nieuwe project, waarvan een gedeelte vanaf 27 april rondom Molen Adam te zien zal zijn, hier ook weer een bijdrage aan gaat leveren.

Mark Giesolf