Lezing Stichting Weer- en Sterrenkunde

Appingedam - De Stichting Weer- en Sterrenkunde houdt woensdag 8 mei een publiekslezing, verzorgd door Gerco Onderwater met als titel: ‘Het ongrijpbare neutrino.’ De lezing wordt gehouden in Egyptisch Restaurant Nefertari, Wijkstraat 58 in Appingedam en begint om 19.30 uur.

Gerco Onderwater is hoofddocent en verbonden aan het Van Swinderen Instituut voor deeltjesfysica en zwaartekracht van de Rijksuniversiteit Groningen en actief als experimenteel deeltjesfysicus bij het deeltjeslab CERN in Genève.

In deze lezing geeft Gerco bezoekers een kijkje in de wondere wereld van het neutrino. Deze bijna onmogelijk te detecteren spookdeeltjes hebben het begrip van de elementaire natuurkunde danig op de proef gesteld en inzicht verschaft in een aantal verrassende nieuwe fenomenen.

In de tijd die men nodig heeft gehad om bovenstaande tekst te lezen, zijn er al ontelbaar vele neutrino’s diegene om de oren gevlogen en zelfs dwars door je heen gegaan zonder dat je er ook maar iets van gemerkt hebt. Tegen de tijd dat je dit tot je hebt laten doordringen en bij deze zin bent aanbeland, zijn ze al dwars door de aarde heen gegaan en vervolgen hun weg verder de ruimte door. Het detecteren van deze ongrijpbare deeltjes heeft dan ook de nodige voeten in aarde, of beter gezegd: onder de aarde.

Voor donateurs is de entree gratis. Voor andere belangstellenden wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd. Voor jongeren tot 25 jaar 2,50 euro.