Komst kinderen uit Wit-Rusland in de gemeente Midden-Groningen

Siddeburen - De Stichting Hulp Tsjernobyl Kinderen Siddeburen heeft na zes succesvolle vorige projecten (binnen de toenmalige gemeente Slochteren) wederom een groep kinderen uit Wit-Rusland uitgenodigd voor ee bezoek van zeven weken nu in de gemeente Midden-Groningen in de periode 27 april tot 17 juni.

De kinderen komen uit het zuiden van het land, het gebied dat in 1986 ernstig is getroffen door de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne. De straling van toen is neergedaald in de bodem en door de voeding krijgen deze kinderen de straling binnen via de planten die groeien in de grond. De kinderen in de leeftijd van 8/9 jaar ondervinden dus nu nog de gevolgen van de ramp en hebben veel gezondheidsproblemen. Daarbij komt de slechte economische situatie waarin het land verkeerd en daardoor ook de slechte huiselijke omstandigheden. De inkomsten zijn minimaal en het eten in de winkels is in verhouding erg duur.

De doelstelling is om de kinderen in die zeven weken door middel van schone lucht en vitaminerijke voedsel gezonder weer huiswaarts te laten gaan. Uit vorige projecten is gebleken dat de kinderen die in Nederland zijn geweest na een aantal jaren gezonder uit een gezondheidsattest komen als leeftijdsgenoten die hier niet zijn geweest. Ook ontvangen ze hier de warmte en liefde van de gastgezinnen die ze thuis vaak moeten missen.

De kinderen gaan hier naar school en ontvangen de schoollessen van hun eigen juf. Verder komt er ook een Nederlands sprekende tolk mee. Er worden daarnaast nog diverse uitjes, sport en spel voor hun georganiseerd. Een voorbeeld, het Nationaal Busmuseum in Hoogezand heeft aangeboden om de kinderen een dagje te gaan vervoeren naar een activiteit. Ze gaan dan onder andere met een bus naar de speeltuin in Drouwenerzand.

Zo zal er wekelijks iets voor hun worden georganiseerd. De kinderen zullen zaterdagmorgen 27 april om 11.00 uur in het gemeentehuis van Slochteren welkom worden geheten door wethouder Boersma. Op 22 april vertrekken een aantal werkgroepleden naar Wit-Rusland om de kinderen te gaan begeleiden op de reis naar Nederland.