Serieuze zaken aan de kaak bij Nationale Ombudsman

APPINGEDAM - Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en zijn team zijn een paar dagen met hun ‘huiskamer’ in de provincie Groningen. Woensdagmorgen ging het aan het Overdiep in Appingedam over enkele serieuze zaken.

Dineke Heidema bracht de aardbevingsproblematiek aan de orde en Geertruida Schuringa hamerde erop dat er een foute beslissing over het nieuwe tracé van de N33 dreigt te worden genomen. Door de verschuiving van de weg naar het oosten, is de aftakking richting Woldweg van ondergeschikt belang geworden en dreigt de Farmsumerweg te worden overspoeld met verkeer. „De beslissing is nog niet definitief gemaakt,” vertelde Schuringa aan een vertegenwoordiger van de ombudsman. „Maar straks komen er wel 14.000 auto’s per dag over de Farmsumerweg. Daar is veel te weinig aandacht voor.”

Ombudsman Reinier van Zutphen werd zo opgezogen door het verhaal van Gert de Vries uit Overschild dat hij ruim honderd meter met hem meewandelde naar zijn auto om de papieren te bekijken. De Vries is van Dorpsbelangenwerkgroep Versterking Overschild. Hij maakte Van Zutphen duidelijk dat de herbouw van huizen in het dorp door de NAM wordt getraineerd. „De NAM is als een kruidenier bezig en probeert overal op te beknibbelen. Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk. En dat beslissen ze allemaal op afstand.” De ombudsman zegde De Vries toe persoonlijk langs te zullen komen.

Vanmiddag (woensdag 17 april) is het gezelschap van 13.00 tot 15.00 uur te vinden op het parkeerterrein Pastoriepad in Loppersum. Donderdag 18 april zijn ze van van 9.00 tot 11.00 uur op het parkeerterrein Binnensingel in Winsum.

Zij gaan daar met zo veel mogelijk inwoners, bestuurders en medewerkers van (overheids)instanties in gesprek. Zo willen zij een goed beeld krijgen van wat er speelt tussen de inwoners van Groningen en de overheid.

Reinier van Zutphen: „Ik ben benieuwd hoe Groningers de dienstverlening van de overheid ervaren. Ik weet dat er grote problemen zijn rond de gaswinning en kom daarvoor regelmatig naar Groningen. Maar ik ben er ook voor problemen met bijvoorbeeld toeslagen, uitkeringen of de gemeente. Ik hoor dus graag wat er nog meer in Groningen speelt. En bij problemen kijken we meteen hoe we kunnen helpen. Daarom roep ik alle Groningers op om vooral langs te komen bij onze pop up-huiskamer.”

Vanuit die pop up-huiskamer, een mobiel huiskamertje van 3 bij 3 meter, vertellen medewerkers van de Nationale ombudsman wat ze voor mensen kunnen betekenen. Inwoners van Groningen kunnen er terecht voor informatie over de Nationale ombudsman en om problemen met de overheid voor te leggen. Het team kijkt dan meteen of en hoe ze kunnen helpen. Reinier van Zutphen is ook regelmatig aanwezig in de huiskamer.

Wanneer ze niet in hun pop up-huiskamer zijn, leggen de ombudsman en zijn team werkbezoeken af aan Groningse (overheids)instanties. Het gaat om organisaties die veel contact hebben met inwoners van Groningen. Hun medewerkers kunnen daarom goed kunnen vertellen wat er in de provincie speelt.

Het team gaat langs bij onder meer Voedselbank Appingedam-Delfzijl in De Ark in Delfzijl.

Veel mensen ervaren de afstand tot Den Haag als groot. Daarom gaat de Nationale ombudsman twee keer per jaar drie dagen op pad. Steeds naar een andere provincie. Groningen is de achtste halte van deze provincietour.

Wie een probleem heeft met een overheidsinstantie en er met die instantie niet uit komt, kan terecht bij de Nationale ombudsman. Samen met 170 medewerkers behandelt hij klachten over de overheid. Ook laat hij de overheid zien hoe het beter zou kunnen. De Nationale ombudsman helpt mensen op weg en kan een onderzoek instellen. De Nationale ombudsman is onafhankelijk en wordt benoemd door de Tweede Kamer.