Bekijks voor giganten Eemshaven

EEMSHAVEN - De twee gigantische schepen in de Eemshaven hebben eind vorige week aardig wat bekijks getrokken.

In de Julianahaven hebben donderdagmorgen twee gigantische schepen afgemeerd, het 347 meter lnge cruiseschip cruiseschip Spectrum of the Seas en de Boabarge 43 met aan boord een topside, een groot geel gevaarte dat als een soort stopcontact op zee gaat fungeren voor het windpark Deutsche Bucht.

Deze topside ligt afgemeerd aan de kade bij Wagenborg aan de zuidkant van de Julianahaven. Het cruiseschip kreeg haar ligplaats bij Buss Terminal Eemshaven aan de noordzijde van de Julianahaven.

Het cruiseschip Spectrum of the Seas is door de Meyer Werft gebouwd in het Duitse Papenburg. Het schip is bestemd voor de rederij Royal Caribbean en biedt plaats aan bijna 4200 passagiers. Het immense cruiseschip is slechts enkele dagen in de Eemshaven blijven liggen. Het schip koos zaterdagavond alweer het ruime sop om te worden afgebouwd in Bremerhaven.

Deze topside van ruim 2700 ton is bestemd voor het windpark Deutsche Bucht. Dit immense gele stopcontact is afkomstig van de productielocatie van de Smulders Group in Hoboken (nabij Antwerpen) in België. Eerder al kwam de ruim 1700 ton wegende jacket, waarop deze topside zal worden geplaatst, naar de Eemshaven. Vanwege het slechte weer kon de jacket toen niet direct naar de locatie op zee worden gevaren en schuilde daarom tijdelijk in de Eemshaven. Deze jacket is al lang weer vertrokken naar het windpark Deutsche Bucht waar deze op de zeebodem geplaatst wordt als onderstel van de topside die nu in de Eemshaven ligt.