Filmopnames DEAL-serie in Damsterheerd Appingedam

APPINGEDAM

Jeugd en innovatieve techniek staan weer centraal in de derde aflevering van de DEAL-films. Maar woensdag tijdens de opnames van Eindbaas in Damsterheerd in Appingedam zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen.

In de recreatiezaal deden de bejaarden in de recreatiezaal van het woonzorgcentrum mee aan een spelletje bingo. En hoofdrolspeler Helmert Woudenberg was op de eerste rij mede van de partij in zijn rolstoel, met een ochtendjas om de schouders. De nummers werden voorgelezen door een in ultrakort glitterjurkje en glitterpak gestoken stel. Hoe dat allemaal in het verhaal past zal tijdens de première blijken.

De film is het vervolg op de films Tour de Force en Het Spijkerpaleis die ook in de provincie Groningen spelen. De filmmakers hebben Georgina Verbaan weten te strikken om de stem van de robot voor haar rekening te nemen.

De filmopnames vinden deze week plaats in Loppersum, Kantens en Appingedam. Eindbaas is een korte feelgood komedie van 30 minuten, die zich afspeelt rondom het fraaie dorpje Borgakkerzijl, ergens in Noordoost Groningen. Het verhaal draait om Marieke (14) die een kunstmatige intelligentie genaamd Katinka inschakelt om voor haar veeleisende opa Haijo (75) te zorgen. Wanneer Katinka zijn hele huis, de provincie Groningen en daarna de hele wereld overneemt, moeten Marieke en Haijo alles op alles zetten om haar te verslaan.

Het jeugdige talent Aiko Beemsterboer speelt opnieuw Marieke Beukema. Helmert Woudenberg is te zien als haar recalcitrante opa Haijo. De stem van Katinka zal worden ingesproken door Georgina Verbaan.

De regie van Eindbaas is handen van Fedde Hoekstra, samen met Drewes Wildeman uit ‘t Zandt de initiatiefnemer van de serie. Studenten Mechatronica van Noorderpoort Stadskanaal hebben een robot gebouwd die een belangrijke rol heeft in de film. Voor Eindbaas gaat producent feddehoekstra.org een partnerschap aan met onder andere Noorderpoort, Alfa College, Woonstichting Groninger Huis, BuildinG - Coalitie Gezond Wonen, EBG, Stichting De Hoven, gemeente Appingedam, gemeente Eemsmond, gemeente Oldambt, OTIB afd. Noord en Bouwend Nederland afd. Noord.