Wereldtop tegen Nederlandse top tijdens Stadsloop Appingedam

APPINGEDAM

De 22e Univé Stadsloop Appingedam heeft op zaterdag 30 juni bijzonder competitief deelnemersveld waarin de Nederlandse top het opneemt tegen de mondiale top.

Als de tien kilometer hardloopwedstrijd door het centrum van Appingedam net zo verloopt als vorig jaar wordt het een topevenement. De Keniaanse Fancy Chemutai won toen de Stadsloop in een tijd van 30.23. Het betekende de vierde tijd allertijden in de wereld. Tevens liep bij de mannen de Keniaan John Langat met 28.08 de snelste tien kilometer van het jaar in Nederland.

De contouren van het deelnemersveld worden langzamerhand zichtbaar. Appingedam is voor Nederlandse atleten een belangrijke wedstrijd. Het is een unieke kans om zich te meten met de internationale top. Met de komst van Jip Vastenburg (23) en Ruth van der Meijden zal de Nederlandse damestop het opnemen tegen een groot aantal eliteatletes uit Afrika. Vastenburg heeft op de tien kilometer een persoonlijk record van 31.35. De veelvoudig Nederlands kampioene op de weg en de baan heeft als ambitie deelname aan de Olympische marathon in Tokio. Die ambitie heeft marathonloopster Ruth van der Meijden (32) ook. Zij heeft een persoonlijk record van 33.17. Ook zij is veelvoudige nationaal kampioene op de weg en richt zich met name op de marathon. Jacelyn Gruppen maakt dit jaar grote progressie in haar atletiekcarrière. De atlete uit Stuifzand heeft de aansluiting met de Nederlandse top gevonden en werd dit jaar al tweede bij het NK halve marathon in Venlo. Haar pr op weg is 34.37. De wedstrijd in Appingedam is een mooie kans om haar persoonlijk record verder aan te scherpen.

Ook bij de mannen staat de Nederlandse herentop aan de start. Met de komst van Bart van Nunen (23) en Frank Futselaar (26) staan twee van de snelste Nederlandse tien kilometerlopers van dit moment aan de start. Van Nunen is hét atletiektalent voor de wegwedstrijden. Hij heeft een persoonlijk record van 29.36. Futselaar won onlangs de Gerard Terbroke Memorial en heeft als snelste tijd 29.58. Talentvol is ook Jorit van Malsen. Met een tijd van 29.52 behoort ook hij tot de kanshebbers voor de titel snelste Nederlander in Appingedam. De ervaren Gert Jan Wassink heeft een pr binnen het half uur. De Apeldoorner gaat met een persoonlijk record van 29.27 van start. Een tijd die hij in 2012 in Utrecht liep. Koen Raymaekers behoorde jarenlang tot de absolute top in Nederland en liep in 2011 een persoonlijk record van 28.43.

Met de komst van een groot aantal internationale atleten zal de Stadsloop vooral ook weer een internationale topwedstrijd zijn in de wegatletiek. Atleten uit West-Afrika vormen de hoofdmoot van het startveld. De Marokkaan Yakoub Labquira kent een krachtige progressie op de 10 km. Hij liep dit jaar in Brunssum een nieuw persoonlijk record van 29.21. De Kenianen zijn in Appingedam weer sterk vertegenwoordigd. Ronald Kirui brak in 2016 door met een persoonlijk record van 28.13. Hij werd in dat jaar als junior tweede bij het Afrikaans crosskampioenschap. Bijzonder is ook de komst van Jason Mbote. De Keniaan was in 2006 de winnaar van de Stadsloop in Appingedam. Nu traint hij de absolute wereldtop en zal als deelnemer van start gaan in 40+ categorie. Bij de dames is de Keniaanse Dorcas Jepchirchir een interessante naam. Zij verbeterde dit jaar haar persoonlijke record door met een tijd van 31.00 de wegwedstrijd in Paderborn te winnen. Elk jaar debuteren er Afrikaanse atleten in Europa. De Ethiopiër Kidane Merga en de Keniaanse Joyline Koima zullen in Appingedam voor het eerst aantreden in een Europese wegwedstrijd. Koima heeft een persoonlijk record van 31.30.

Over enige tijd zalde organisatie nog meer namen bekend maken van internationale topatleten. De parcoursrecords in de Univé Stadsloop zijn van wereldklasse.

In 2017 liep de Keniaanse Fancy Chemutai naar de winst met 30.23. In 2013 won de Keniaan Geoffrey Mutai de wedstrijd in een tijd van 27.37.