17.500 Tulpenbollen voor Bloeiend verzet Uithuizen

Uithuizen

Bij de rotonde aan de N999 in Uithuizen is volgend voorjaar de tekt ‘Kop d’r Veur’ te lezen. Zaterdag werden er liefst 17.500 tulpenbollen geplant tijdens de actie Bloeiend Verzet.

Een coalitie van politieke partijen en maatschappelijke organisaties, onder aanvoering van initiatiefneemster SP-Kamerlid Sandra Beckerman, eert met het bloeiende monument de helden van het Groningse gasverzet. De bollen werden door vele  vrijwilligers in de grond gstopt tijdens het bloeifestival in Uithuizen. De Amerikaanse hiphopartiesten Nataanii Means, Tufawon en Witko verzorgden een uniek optreden en ook  Standing Rock-activisten uit de Verenigde Staten schaarden zichchter het initiatief voor deze ode. Zij werden wereldberoemd door hun protest tegen een oliepijpleiding door het Standing Rock-reservaat. De regionale muzikanten Dion Bouwes en Dennis Krottje zongen het officiële ‘Bloeiend Verzet’-lied. Zangeres Kira Dekker (onder andere The Voice of Holland) bracht  op eigen wijze een ode. Naast iBeckerman (Tweede Kamerlid van de SP) voerde onder andere burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond het woord.  

Auteur

Bram Noordhuis