Duizenden tulpenbollen, hiphoppers en Amerikaanse activisten naar bloeiend verzet Uithuizen

Uithuizen

De actie ‘Bloeiend Verzet’, zaterdag 11 november om 12.00 uur in Uithuizen, van een coalitie van politieke partijen en maatschappelijke organisaties is een succes.

Vanuit het hele land hebben mensen bloembollen gedoneerd om de helden van het Groningse gasverzet te eren. Milieudefensie verdubbelde deze met biologische bollen, waardoor de eindstand uitkomt op ruim 7500 bollen. Jorien de Lege, campagneleider Energie: ‘‘Het is een prachtig vooruitzicht dat Groningers in het voorjaar hun verzet kunnen zien bloeien.’’ Zaterdag worden de bollen door vrijwilligers in de grond gstopt tijdens het bloeifestival in Uithuizen. Ook Amerikaanse hiphoppers en Standing Rockactivisten zijn van de partij, meldt de organisatie van Bloeiend Verzet. De Amerikaanse hiphopartiesten Nataanii Means, Tufawon en Witko verzorgen een uniek optreden tijdens het Bloeifestival van Bloeiend Verzet in Uithuizen. De rappers en tevens Standing Rock-activisten Staten scharen zich nu achter het initiatief voor een een ode aan alle Groningse helden in de strijd tegen gaswinning door een bloemenveld als monument uit de grond te stampen. Zeer bijzonder is de komst van de Standing Rock-activisten uit Amerika. Zij werden wereldberoemd door hun protest tegen een oliepijpleiding door het Standing Rock-reservaat. Bij het Bloeifestival zullen de duizenden gedoneerde bloembollen door jong en oud in de Groningse grond worden gepoot. Deze indrukwekkende handeling zal begeleid worden door sprekers en artiesten. Bovenop het optreden van de Amerikaanse hiphopartiesten presenteren muzikanten Dion Bouwes en Dennis Krottje (winnaars Grunneger Laidjesfestival) het officiële ‘Bloeiend Verzet’-lied. Zangeres Kira Dekker (onder andere The Voice of Holland) brengt op eigen wijze een ode. Naast initiatiefnemer Sandra Beckerman (Tweede Kamerlid van de SP) zal onder andere burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond spreken. Het Bloeifestival begint om 12 uur in een veld langs de N999 bij de rotonde van Uithuizen. Op het festivalplein naast het bloemenveld zullen activiteiten voor jong en oud zijn. Aan de dag werken tientallen verenigingen en organisaties belangeloos mee. Iedereen is welkom. De bloembedden vormen samen de tekst ‘Kop d’r Veur’, een uitdrukking die in Groningen vaak wordt gebruikt om politici en bestuurders aan te sporen de handen uit de mouwen te steken. De rest van het veld is ingezaaid met gras, waardoor een tijdelijk park vol bloemen ontstaat. ‘‘Dit bloemenmonument wordt niet alleen een hart onder de riem voor alle helden in de strijd tegen de gaswinning, maar ook een feestmaal voor bijen en andere bestuivers”, zegt Jorien de Lege. Het bloemenveld bestaat volledig uit tulpen, die bloeien in april. Alle bollen die Milieudefensie doneert zijn afkomstig van een biologische kweker uit Benningbroek.

Auteur

Bram Noordhuis