Parcoursrecord in onstuimige Zeemijlenloop Delfzijl

Delfzijl

Geart Jorritsma uit Arnhem heeft het parcoursrecord van de Zeemijlenloop Delfzijl vandaag (zondag 29 oktober) met drie seconden gebroken. De in Friesland opgegroeide atleet  die nationaal tegen de top aanzit noteerde onder onstuimige omstandigheden over zes zeemijlen een tijd van 35.44.

Op ruime afstand finishte Alwin Heiting uit Nieuw Amsterdam als tweede, voor Rob Vijver uit Leeuwarden. Plaatselijk favoriet Maurice Smit eindigde net buiten het podium. De atleet van de organiserende AV Fivelstreek werd derde bij de senioren en ook opnieuw beste Delfzijlster. Op het lokale podium werd hij vergezeld door Graciëlla Evertsz die net als vorig jaar de snelste Delfzijlse was. Bij de dames won Jessica Oosterlo uit Appelscha. Ze verbeterde haar eigen parcoursrecord niet. Eline Gras uit Erm werd tweede, voor de Duitse atlete Katja Kandit. De 1300 deelnemers moesten allemaal opboksen tegen een stormachtige wind, die het vooral in het gedeelte net na de haven moeilijk maakte. Ze moesten  bij het gebouw van Groningen Seaports niet alleen pal tegen de wind in, maar ook nog eens de moelijkste helling nemen. Tijdens de jeugdloop vooraf op de atletiekbaan waren de omstandigheden nog slechter, met ook nog eens veel regen en een dikke hagelbui. Het woeste weer had overigens bijna  roet in het eten gegooid. Door de noordwesterstorm moesten bij hoogwater de dijkdoorgangen 's nachts dicht. Het water rees tot 3,63 meter en zette het deel van het parcours over het haventerrein blank. Een paar uur voor de start konden de coupures weer geopend worden. De race kon doorgang vinden, maar de organisatie moest  in allerijl op vrijdagmiddag nog wel een alternatief parcours over drie zeemijl bedenken. Daar hoefde dus geen gebruik van gemaakt worden, maar voor een volgende keer ligt die in de kast. De loop wordt tenslotte in het stormseizoen gehouden.    

Auteur

Bram Noordhuis