Spooktocht met spookhuis en vuurshow

APPINGEDAM

De lustrumeditie van de Spooktocht Appingedam wordt 27 en 28 oktober een hele bijzondere. In het parcours van 6 kilometer staan onder andere een echt spookhuis en er is een professionele vuurshow.

In de afgelopen jaren heeft de spooktocht in de Fivelstad al een prima naam opgebouwd, maar voorzitter Hildo Winkels vindt dat er voor de vijfde keer wel even flink mag worden uitgepakt. “We zijn sinds het begin met 150 deelnemers enorm gegroeid. In het tweede jaar zaten we op 400 deelnemers, het derde jaar deden er 600 mensen mee en vorig jaar liep dat op tot 800. Daar gaan we nu met 850 een klein beetje overheen, maar de tocht op zich zit al bijna vol. Er kunnen in sommige groepen nog enkele aanmeldingen bij.” Het aanmelden kan via Facebook en de website www.spooktochtappingedam.org. Dat loopt al sinds de editie van vorig jaar als een trein. “In de eerste week na de spooktocht van vorig jaar hadden we al weer 300 aanmeldingen. Er komen zelfs deelnemers uit Duitsland. We hebben gewoon één van de mooiste spooktochten van het Noorden.” Door subsidies van het SPAA, Loket Leefbaarheid, de SNS Bank en lokale ondernemers wordt het deze keer extra spectaculair.   Winkels is als voormalige medewerker van een spookhuis, toen hij met de kermis meereisde, bijzonder ingenomen met de komst van het Freak Circus. “Dat spookhuis is gebaseerd op de film It van Stephen King. Deze attractie komt rechtstreeks van de Zuidlaardermarkt naar Appingedam. De deelnemers gaan er met karretjes doorheen. Ja, dat wordt echt wat bijzonders, net als de vuurshow van de Totum Performance Group. Die maken de mooiste vuurprojecten. Het is alleen jammer dat ze maar zeven minuten voor hun act hebben, langer laat het strakke programma niet toe. De groepen van tien deelnemers vertrekken beide avonden vanaf 19.00 uur vanaf Joey’s Bar. Elke zeven minuten vertrekt er een ploeg. De laatste gaat weg om tien minuten na middernacht en keert tegen half twee terug. Voor iedereen is er zo’n anderhalf uur griezelplezier.” Dat griezelen gebeurt over een nieuw parcours. “We hebben een vernieuwde route. We hebben het gedeelte achter het voetbalveld bij de Hoge Werf laten vallen en gaan nu via het centrum naar het Eendrachtterrein. Langs de mooie Kartonbaan kunnen we de zaak beter onder controle houden. Het is daar overzichtelijker en veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. We hebben een speciaal calamiteitenplan opgesteld dat de gemeente dusdanig goed vindt, dat ze het ook bij andere evenementen willen gaan gebruiken.” De veiligheid gaan niet ten koste van het enge aanbod. “We zijn het hele jaar bezig geweest om dingen te bedenken en van een fraaie en heel gedetailleerde decoratie te voorzien. In de tocht zijn liefst dertig acts verwerkt. Daarvoor zijn 150 superenthousiaste vrijwilligers in touw. Er zijn ook professionele acteurs aanwezig. De deelnemer gaan echt wat beleven.” door Bram Noordhuis

Auteur

Alfred Been