Weggeefwinkel Voor Elkaar in Delfzijl gaat open

DELFZIJL

Het is de Stichting Weggeefwinel Voor Elkaar gelukt om een winkel te realiseren in Delfzijl. Donderdag 14 september gaat de winkel aan Waterstraat 66 voor het eerst open, van 09.30 tot 13.00 uur.

Voorzitter Anita van der Deen uit Delfzijl heeft al ervaring opgedaan met het werken in de weggeefwinkel in Ten Boer. “Het begon te kriebelen om zoiets ook in mijn eigen leefomgeving op te richten. Met dat idee kwam ik bij Corina (Tauran, red.) terecht en die toonde zoveel gevoel voor het project dat we samen door zijn gegaan.” Ze zijn respectievelijk voorzitter en secretaris van de stichting. Het bestuur wordt aangevuld met penningmeester Bert Bos, die net als Corina in Appingedam woont. “Als burgerinitiatief zijn we naar de gemeentes Appingedam en Delfzijl geweest om ook financiële ondersteuning te krijgen,” vertelt Anita. “In Appingedam werd het zo’n beetje voor kennisgeving aangenomen, maar in Delfzijl werd heel positief gereageerd. Die gaf ook eenmalig een financiële bijdragen en met ook een opstartbijdrage van het Loket Leefbaar Groningen konden we van start.” In de weggeefwinkel in het voormalige pand van Hulst Schoenen draait het voornamelijk om kleding, maar er zijn ook boeken, speelgoed en textiel. Per keer mogen klanten twee kledingstukken en twee andere zaken uitkiezen. We hebben bewust wel voor een toonbank gekozen,” legt Anita uit. “Want het is een weggeefwinkel en geen wegneemwinkel, bedoeld voor mensen uit regio Appingedam-Delfzijl. Er staat geen kassa maar wel heel nadrukkelijk een donatiepot op de toonbank, voor wie wat kan missen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld kledingbanken hoeven mensen niet aan te tonen dat ze in een bepaalde financiële positie zitten. Het is voor iedereen. Het voordeel daarvan is dat er ook meer mensen komen die zelf ook weer wat inbrengen. Iets inbrengen kan overigens altijd. Sinds de mensen weten dat we hiermee beginnen, puilt mijn buitenschuur al uit van de spullen. Ik hoor vaak van mensen dat ze blij zijn dat ze dit weten. Ze hoeven hun overbodig geworden kleding niet naar de kledingbak brengen, maar kunnen ook bij ons terecht. Vanaf nu overigens alleen nog tijdens de openingstijden in de winkel. De schone kleding wordt door onze vrijwilligers gesorteerd en wat niet gebruikt kan worden gaat naar de Derde Wereld of naar hergebruik.” “Onze eerste insteek is natuurlijk wel om armoede te bestrijden,” vult Corina aan. “We willen mensen die het moeilijk hebben steunen. Maar het opnieuw gebruiken van spullen is ook beter voor het milieu. We willen mensen tevens bewust maken van consumptiegedrag en versprilling. Wij maken geen onderscheid tussen arm en rijk en iedereen is dan ook bijzonder welkom. We hebben overigens niet voor niets een grote koffietafel neergezet. Het moet ook een gezellige ontmoetingsplaats worden voor mensen van alle leeftijden, culturen en sociaal- economische achtergronden. Koffie is trouwens het enige waar we geld voor vragen.” Voor elkaar is blij met het plekje dat ze gevonden hebben. “We zitten midden in het centrum,”vindt Anita. “Tegenover ons staan veel seniorenwoningen. Die mensen vinden het fijn dat we hier zijn komen zitten. We voelen ons geliefd en welkom.” De winkel is op dinsdag, woensdag en donderdag van 09.30 tot 13.00 uur geopend en elke eerste zaterdag van de maand van 11.00 tot 15.00 uur. Bram Noordhuis

Auteur

admin