Wandelaars Fivelstadtocht trotseren de elementen

APPINGEDAM

Met bijna zevenhonderd inschrijvingen was de vierde editie van het historisch cultureel wandelevenement de Fivelstadtocht zaterdag een groot succes. De overvloedige regenval zorgde er wel voor dat veel van de reeds ingeschreven wandelaars niet op kwamen dagen..

Enthousiast vertrokken de opgekomen wandelaars vanuit het Oude Raadhuis in noordelijke richting. Door het Museum Stad Appingedam, langs de voormalige Rooms Katholieke kerk aan het Kattendiep, de Synagoge in de Broerstraat, via het Monnikenpad en over het eeuwen oude De Wierde dook het gezelschap het voormalig stroomgebied van de Fivel in.

Al slingerend door het oude landschap werden – afhankelijk van de te lopen afstand – de volgende plaatsen met hun wetenswaardigheden bewonderd: Jukwerd, Nijenklooster, Arwerd, Krewerd, Oosterwijtwerd, Leermens, Losdorp, Spijk, Bierum , Holwierde, Nansum, Uitwierde en Solwerd. Heel speciaal was de historische route langs de dijk bij Delfzijl die de komende twee jaar voor publiek is gesloten in verband met aanpassingen aan de zeewering.

Het voormalig stroomgebied van de rivier de Fivel met haar wijdse landschappen, monumentale kerken, geheimzinnige slingerpaadjes, prachtige meanders, verrassende bospartijen en indrukwekkende wierden bezorgden de wandelaars deze Fivelstadtocht wederom een historisch culturele belevenis van allure.

De goede faciliteiten in combinatie met de vele onverwachte wendingen, gekoppeld aan haar eeuwenoude geschiedenis zorgden voor vele positieve reacties. Voor de uitgelaten wandelaars eindigde de tocht s in een mild zonnetje. Bij de finish bekend maakte de organisatie bekend een wintereditie van het wandelevenement te willen realiseren.


Auteur

Redacteur