Bierummer Schuurfeest is echt een reüniefeest geworden

BIERUM

Het programma van het Bierummer Schuurfeest ziet er op 25 en 26 augustus weer prima uit. Op de vrijdag zijn de Bökkers de publiekstrekkers en op zaterdag de Heinoos.

Andere aansprekende namen zijn de Dikdakkers, Arjan Boltjes en de dj’s Julian (uit Spijk) en Freeky Dancer (uit Uithuizen). Laatstgenoemde is er al sinds het begin bij. Dat begin is inmiddels 16 jaar geleden. Ook de drie organisatoren Erik Dijkman, Klaas Vos en Arnold Dijkman zijn sinds 2001 bij het grote tentfeest betrokken. Ze zijn tevreden over het programma van de zeventiende editie. Het trio realiseert zich dat echt grote namen als Guus Meeuwis, een aantal jaren geleden, en Di-rect (vorig jaar) eigenlijk financieel niet meer haalbaar zijn. Ze zijn eigenlijk ook niet nodig om van het festival, dat uitgroeide van 400 bezoekers in het begin tot richting 3000 de laatste jaren, een succes te maken. “We moeten er eerlijk in zijn dat dat soort bands niet meer haalbaar is,” vertelt Arnold Dijkman. “Die zijn gewoon dusdanig duur geworden dat je het met het aantal bezoekers niet terug kunt verdienen. Dan heb je als organisatie vooraf en achteraf zoveel spanning in je lijf of het allemaal wel goed komt. Daar beginnen we niet meer aan. Bovendien heb je dan steeds de kans dat mensen alleen voor de artiest komen. Je zult dan ook iets aan de entreeprijs moeten doen en dat is niet de bedoeling. ” “En het blijft de vraag of er wel meer mensen op af komen,” vult Klaas Vos aan. “Iedereen is veel mobieler geworden. Dus als ze Guus Meeuwis willen zien, rijden ze ook zo even naar Eindhoven. “Het karakter van de Bierummer Schuurfeesten is toch dat van een reüniefeest, al wil je de mensen natuurlijk wel wat bieden. Maar de meeste bezoekers vinden het evenement op zich al de moeite waard. Ze komen bijna allemaal hier uit de buurt en vanaf het Hogeland, tot Kloosterburen aan toe.” Het organisatiecomité streeft ernaar om de entree laag te houden. “We hebben weer dezelfde entreeprijzen als vorig jaar,” vertelt Erik Dijkman. “De voorverkoopprijs voor zaterdag ligt op 12,50 en vrijdag op 10 euro. Aan de tent komt er 2,50 bij. Er is ook nog een combikaart van 20 euro voor beide avonden. Als extraatje hebben we dit keer een mooie lasershow in de tent. We gaan er vanuit dat het weer een mooi regiofeest wordt.” Een feest dat erom bekend staat dat er weinig trammelant is, de goede sfeer wordt door de bezoekers geprezen. “Er zal wel eens een klein opstootje zijn,” weet Vos, “maar iedereen komt voor zijn plezier. We raken steeds bekender en boren in al die jaren natuurlijk wel nieuwe generaties aan, maar onder de bezoekers is het algemeen bekend dat het allemaal goed geregeld is en wanklanken kom je niet tegen.” Desondanks heeft de gemeente Delfzijl, in het kader van het minderen van alcoholgebruik onder de jeugd, wel een nieuwe eis gesteld. “Er wordt onder de 18 al geen alcohol verkocht,” legt Arnold Dijkman uit. “Maar nieuw is dat er een alcoholcontrole is bij de ingang komt, in opdracht van de gemeente. Steekproefsgewijs laten we mensen blazen. Als het niet goed zit, komen ze er niet in. De bedoeling is dat het indrinken wordt voorkomen.” En dan gaat het voornamelijk om het jongere publiek. “Want we krijgen de laatste jaren meer jeugdige bezoekers,” constateert Erik Dijkman. “Dat komt natuurlijk ook omdat er verder niet veel is waar ze naartoe kunnen gaan. Er zijn nauwelijks nog discotheken. Maar de leeftijd onder het publiek blijft heel gemêleerd. We krijgen ook nog steeds vijftigers, zestigers en zelfs zeventigers over de vloer. Daar houden we ook rekening mee door picknicktafels te plaatsen. Je ziet wel dat die groep vaak niet verder komt dan het eerste tafeltje in de tent, zo ver mogelijk af van het ‘lawaai’. Maar ze komen elk jaar even kijken.“ Het organiserende drietal is in de loop van de jaren ook doorgegroeid van twintiger tot huisvader van net onder of boven de 40, maar het elan is er bij de heren, die inmiddels zijn uitgezworven naar Hellum, Termunten en Roodeschool, niet minder om. “We vinden het zelf nog steeds veel te mooi,” verwoordt Arnold Dijkman dat gevoel. “Ik sta er zeker nog niet anders in. Alleen in de week zelf ben je er vanaf woensdag heel intensief mee bezig. We bouwen de tent al een aantal jaren niet zelf meer op en hebben meer dingen uitbesteed. Het is een hele ontwikkeling geweest naar een steeds professionelere organisatie. We zijn zeker nog niet aan het afbouwen. We genieten er nog volop van. Als het allemaal weer goed verlopen is, denk je al weer aan volgend jaar. Daarbij komt dat we dit doen met een hele leuke groep van zo’n vijftig vrijwilligers.” Bram Noordhuis

Auteur

admin