Gezellige drukte Coopluydenmarkt Appingedam

Appingedam

De Coopluydenmarkt kwam vrijdag in Appingedam wat laat op gang en eindigde wat abrupt door een stevig regenbui, maar voor het grootste gedeelte van het tien uur durende zomerse evenement was er sprake van een gezellige drukte.

De marktkooplui klaagden wat over een tegenvallende verkoop door het winderige weer, maar over het algemeen was het een sfeervol evenement, waarbij de bezoekers zich een beetje in de middeleeuwen waanden. Naast de markt was er veel theater, muziek, dans en  diverse activiteiten voor kinderen. Er was extra aandacht voor muziek in het park achter de kerk, maar het blijft moeilijk om dit gedeelte echt vol te laten stromen met publiek. De knikkerbanen op het voormalige Gockiingaplein lagen ook een beetje ver uit de route, die wel goed bezocht werd in de Dijkstraat, waar de winkeliers hun waren achter de kramen in gepaste kleding aanprezen. Met het boogschieten, de riddergevechten, de valkeniers, de schandpaal en de als landloper, heks, mismaakten en ander gespuis verklede vrijwilligers was er weer voldoende vertier en de terrassen bleven de hele dag goed gevuld. Op de markt trokken de traditionele ambachten van de Onstwedder Garven de meeste aandacht, terwijl de rondvaarten met de Damsterveer een leuk extraatje vormden.    

Auteur

Bram Noordhuis