Schanspop zomereditie: bibberen tot vier uur - foto's

Siddeburen

Het was billen knijpen voor de organisatie van de eerste zomereditie van Schanspop in Siddeburen, dat vrijdag van start ging. Tot een uur of vier kwam de regen met bakken uit de hemel. Uiteindelijk waren de weergoden Stichting Schanspop gunstig gezind.

Ja, er was een plan B, maar de beslissing om dit plan daadwerkelijk uit te voeren had een week vóór de start van het muziekevenement genomen moeten worden. "We hebben uiteindelijk de knoop doorgehakt. De weersverwachting was immers redelijk tot goed. Toen het vanmorgen (vrijdag, red.) begon te plenzen en het maar bleef regenen, hielden we ons hart vast", aldus één van de initiatiefnemers. In goed Gronings: "Dat was eevn zwoitn", ofwel het zweet riep de organisatie kruislings over de rug. Om vier uur brak de zon echter door. Pé en Rinus Vrijdags was het de beurt aan de Groninger culthelden Pé en Rinus met hun begeleidingsband De Containers, die het naar schatting duizendkoppige publiek trakteerde op klassiekers als Hoorseplas, Z-Side, Hee doe, Baukelien en Lopster Toren. Ook passeerde meer recent werk als Vissen de revue. Oud en nieuw kwam samen in twee versies van Plattelandsvrouwen. Bökkers Vervolgens was het de beurt aan de Sallandse band Bökkers, die ook vorig jaar op Schanspop speelde. Toen nog in de grote tent. "Ik herken het amper terug, zo zonder die tent", liet bassist Arjan Pronk zich bij binnenkomst ontvallen. Toch voelde het vertrouwd. "Goed dat de organisatie door is gegaan met Schanspop", aldus zanger-gitarist Hendrik Jan Bökkers. Bökkers, ooit begonnen als coverband van Normaal, timmert behoorlijk aan de weg. De band speelt inmiddels louter (met hier een daar een uitzondering) eigen werk. Nadat in 2011 het eerste titelloze album verschijnt, gevolgd door Morattamottamotta in 2013 en Humme in 2014 neemt het aantal fans van de band ook gestaag toe. Niet alleen in en rond de 'eigen'regio, ook in de rest van ons land. Hendrik Jan Bökkers, Arjan Pronk, Erik Neimeijer en Jeroen Hobert spelen tijdens hun huidige tour, Rock'n'roll Bloed, nagenoeg overal voor uitverkochte zalen. Dat de populariteit toeneemt is ook te merken aan het feit dat een groot deel van het publiek nummers als Morattamottamotta, De Neuze, Live & Knetterhard, maar ook nieuw werk als Golden Oldies woord voor woord meezong. Vanavond, zaterdag, is het in Siddeburen de beurt aan Hollands Verdriet en Ali B. Weerman Piet Paulusma heeft wederom mooi weer voorspeld....

Auteur

Arjan Brondijk