Modellen gezocht voor historische modeshow in Appingedam

APPINGEDAM

Het Museum Stad Appingedam viert dit jaar zijn 75-jarig bestaan met een aantal activiteiten. Eén daarvan is een modeshow van kleding uit de eigen collectie.

Het museum heeft in de loop der jaren een omvangrijke kledingcollectie opgebouwd met kleding en accessoires uit de 19e en 20e eeuw. Al jarenlang is een groep vrijwilligsters bezig om de kleding te sorteren en te beschrijven en nu is het zover dat het aan het publiek getoond kan worden. Dat gaat gebeuren in de volgende tentoonstelling, die van eind juni tot het einde van de zomervakantie te zien zal zijn, met als titel 'Mode van 1850 tot 1980'. Daarvoor heeft het museum de laatste jaren dus ook recentere kleding verzameld, van na de oorlog: zoals een jurk met petticoat, een trouwjurk maar ook een echt hippiepak. Maar het mooist is het natuurlijk om deze mode echt gedragen te zien worden, daarom organiseert het museum op zaterdagmiddag 27 mei een modeshow in het centrum van Appingedam. Niet met een catwalk, maar als een wandeling door de stad. En hiervoor is het museum nog op zoek naar modellen, zowel mannen als vrouwen, van alle leeftijden. Wel is het duidelijk te zien aan veel kleding dat de mensen vroeger kleiner en fijner gebouwd waren: veel damesmode bijvoorbeeld zou nu een meisje van een jaar of 15 passen of een volwassene met maat 36 of kleiner. Voor de modeshow wordt men om half 2 in het museum verwacht, na het omkleden gaat de groep om een uur of twee naar het plein voor de kerk, daarna richting Overdiep, vervolgens naar het plein voor de Supercoop en dan weer terug naar het museum voor een hapje en drankje ter afsluiting. Op de drie pleinen wordt even halt gehouden zodat er foto's gemaakt kunnen worden en informatie over de mode kan worden gegeven. Om alles die dag zo soepel mogelijk te laten verlopen en zeker te weten dat het museum voor iedereen de juiste kleding klaar heeft liggen, wordt gevraagd om je vóór 21 mei op te geven als je mee wilt doen, per mail: info@museumstadappingedam.nl. Als aandenken krijgt elk model een foto en een uitnodiging voor de tentoonstelling, waar de geshowde kleding te zien zal zijn.

Auteur

Redactie