Uitkijktoren Eemshaven geopend

EEMSHAVEN

De uitkijktoren de Groene Poort is dinsdagmiddag naast de Wrakketaria aan de westzijde van de Eemshaven geopend.

De toren is van verre amper als zodanig te herkennen omdat hij bijna wegvalt tussen de hoge windmolens. Het uitzicht is er echter prima. Stichting WattArt uit Usquert heeft daarmee haar eerste kunstwerk, van negen ,meter hoog, gerealiseerd: de eerste paal van de Eemshaven. Een bezinningsmonument voor 40 jaar Eemshaven, zowel kijkend naar het verleden als naar de toekomst.

De Groene Poort is oorspronkelijk bedacht en in gang gezet als een kunstwerk om de energietransitie, de overgang van eindige en vervuilende naar duurzame want hernieuwbare energie, onder de aandacht te brengen en te promoten. Op een bepaald moment is daar, in samenspraak met Groningen Seaports, het vieren van het veertigjarig bestaan van de Eemshaven aan toegevoegd.

Ruimtelijk ontwerper Rieks Nap van de Groene Poort heeft het bloemreliëf op de zijkanten van de uitkijktoren eigenhandig aangebracht. Midden op het uitkijkplateau staat een verrekijker, zodat elke passant die de moeite neemt om af of uit te stappen en de toren te beklimmen, een blik kan werpen op zowel de havenbekkens, de schepen en kranen, de industriegebouwen, de opslag van de buitenproportionele windmolenonderdelen, de olietanks en energiebedrijven. Maar ook op het groene achterland, waar de boeren al eeuwenlang hun bedrijf uitoefenen op de vruchtbare Groningse zeeklei. En helemaal aan de horizon bevindt zich een uniek stuk Werelderfgoed: de Waddenzee.


Auteur

Bram Noordhuis