Zeldzame zwarte zeehond in Pieterburen

Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen heeft  opnieuw een zeldzame zwarte zeehond  opgevangen.

Het diertje is samen met een groot aantal pups tijdens de winterstormen verweest geraakt en opgevangen in Pieterburen. Tot grote verrassing van de verzorgers kwam er afgelopen week onder de witte babyvacht een pikzwarte zeehond tevoorschijn. Het diertje heeft melanisme, een zeldzame afwijking. Het centrum begint een genetisch onderzoek in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen. Nog nooit eerder was er een zwarte zeehond als witte zeehondenpup binnengebracht. Het zeehondje, genaamd Walt, genoot al enige bekendheid en is de favoriet van velen op social media vanwege een aantal fotogenieke poses. Binnenkort, zodra hij uit de quarantaine-fase van de opvang is, zal Walt ook voor het publiek te zien zijn. Pieterburen kampt momenteel met een groot aantal huilers na de stormen en het hoge water van de afgelopen periode. De zwarte vacht van Walt wordt veroorzaakt door melanisme, een genetisch afwijking waarbij er sprake is van een overexpressie van pigment. Melanisme is de tegenhanger van albinisme en is bijvoorbeeld ook bekend bij zwarte panters. Omdat er in de afgelopen vijftien jaar zo’n tien zeehonden zijn opgevangen met melanisme (waarvan 4 in de afgelopen 3 jaar) is het Zeehondencentrum een onderzoek gestart naar de verwantschap tussen deze dieren in samenwerking met de afdeling Mariene biologie van Rijksuniversiteit Groningen.  

Auteur

Bram Noordhuis