Kaarslicht en muziek in Menkemaborg

UITHUIZEN

In de Menkemaborg branden er beide kerstdagen van 12.00 tot 16.00 uur kaarsen.

Organist Hans Nomen speelt op het kabinetorgel passende Duitse en Franse barokmuziek. Als bezoeker gaat men terug in de tijd om een kijkje nemen bij de familie Alberda in de 18de eeuw.

Hoe zou het leven en wonen zijn zonder elektriciteit, waterleiding en centrale verwarming. De kamers werden in die tijd verlicht door de brandende haard, allerlei olielampjes en vooral door kaarsen. Alleen op beide kerstdagen worden er echte kaarsen aangestoken in de grote kristallen en koperen kroonluchters en in de fraaie zilveren kandelaars waardoor de vertrekken schitterend en sfeervol worden verlicht.

De kamers zijn versierd voor de kersttijd, maar er staat geen kerstboom in de borg, want dat was in de 18de eeuw nog niet gebruikelijk. De prachtig gedekte tafel met daarop een bijzonder servies van Chinees porselein en schitterende zilveren kandelaars staat klaar, alsof de familie op ieder moment binnen kan komen om te gaan dineren.

Tot en met 31 december is ‘Glans uit Groningen’ te zien met extra informatie over de grote variëteit aan zilveren voorwerpen van de familie Alberda. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur. In januari en februari is de borg gesloten.


Auteur

Redacteur