Betrokkenheid centraal bij Zeemanshuis

EEMSHAVEN

Het Zeemanshuis biedt zeelieden en truckers tijdens hun verblijf in de Eemshaven een huis. Voor hen is het Zeemanshuis een aangename plek om de tijd door te brengen.

Mensen die niet in de zeevaart bekend zijn, zal het Zeemanshuis weinig zeggen. Onder zeelieden is dat anders. “Het is een wereldwijd begrip,” vertelt voorzitter Bert Hoekstra van het Zeemanshuis. “Over de hele wereld zijn zeemanshuizen waar zeelieden tijdens hun verblijf in de haven naar toe kunnen. Vergeet niet dat zij vaak weken op zee zitten met dezelfde mensen. Dan is het fijn dat je in de haven naar een andere plek toe kan gaan en contact kan hebben met thuisfront. Ook is het Zeemanshuis een veilige basis. Niet overal worden zeemannen even goed behandeld. In een zeemanshuis kunnen de zeevaarders hun verhaal doen en kan er eventueel hulp geboden worden. Het is een stukje welzijn voor de zeevaarders dat geboden wordt.”

In de Eemshaven zijn het niet alleen de zeelieden die welkom zijn bij het zeemanshuis. Ook vrachtwagenchauffeurs bezoeken het onderkomen aan de Borkummerweg 2. Inmiddels weten velen het Zeemanshuis te vinden. “Jaarlijks bezoeken ongeveer 10.000 zeelieden en vrachtwagenchauffeurs het Zeemanshuis. Dat was toen we in 1999 hier begonnen wel anders. De Eemshaven was nog niet zo groot als nu. Als er toen 50 bezoekers op een dag kwamen was het veel. Nu is dat een rustige dag. Voorheen zat er in Delfzijl een Zeemanshuis in centrum van Delfzijl. Dit huis is wegens financiële redenen gesloten. We hebben toen in de Eemshaven een nieuw huis neergezet. We zijn begonnen in een kleine loods en vijf jaar later is met behulp van Groningen Seaports en ITF het huidige onderkomen gebouwd. Daarmee kunnen we de mensen een goed huis bieden. Dat is iets anders dan een thuis. We kunnen nooit de plaats van de familie in nemen.”

“Bijzonder is dat het Zeemanshuis draait op circa 40 vrijwilligers. Er hebben we een pastor in dienst voor de geestelijke ondersteuning van de bezoekers. Ik vind het mooi om te zien dat de vrijwilligers zich voor lange tijd binden aan het Zeemanshuis. De meesten blijven tussen de 10 en 15 jaar helpen. Er zijn zelfs mensen die al 17 jaar van de partij zijn. Het geeft de betrokkenheid goed weer. De vrijwilligers maken deel van een driehoek. De basis zijn de zeelieden en de vrachtwagenchauffeurs, dan heb je een zijde met vrijwilligers en een zijde van sponsoren. Als een van deze componenten mist, dan valt het huis om. Alles wat je doet, kost namelijk geld. Het huis moet bijvoorbeeld onderhouden worden. Vorig jaar is met behulp van onze buurman Venema Intallations een snelle internetverbinding aangelegd. Ook krijgen de circa 370 bezoekers die rond de kerst in de Eemshaven zijn een kerstpakket. Dat moet wel betaald worden. Gelukkig zijn veel bedrijven zich daarvan bewust. We hebben vele sponsoren, waarvan een groot aantal uit de zeevaart en transportsector komen. Zij zijn heel betrokken met het Zeemanshuis en voelen dat zij een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Een ander voorbeeld is onze bus waar we de bezoekers mee vervoeren. Die is 18 jaar oud. Voor een vrouw is dat een mooie leeftijd, maar voor een auto niet. De bus is dan ook aan vervanging toe. Je kan de mensen namelijk niet in het donker en met slecht weer van de ene kant van de haven naar de andere kant laten lopen. Met de gift van22.500 euro die donderdag werd gedaan lijkt dit een stap dichterbij gekomen.”


Auteur

Redacteur