De Menkemaborg gratis toegankelijk

Uithuizen

De Menkemaborg in Uithuizen is zaterdag 10 september gratis toegankelijk in het kader van de Open Monumentendag.

Het thema ‘Iconen & Symbolen’ sluit prachtig aan bij de presentatie ‘Glans uit Groningen’ over de schitterende zilveren voorwerpen in de diverse kamers van het volledig ingerichte huis. Een duidelijk symbool van de familie Alberda van Menkema is hun wapen: drie Franse lelies rond een ster. Dit wapen is op veel plaatsen te vinden, niet alleen in de borg, maar ook in de kerk van Uithuizen. In de gevel van de borg zijn de familiewapens te ontdekken van vroegere bewoners. In verschillende kamers hebben echtparen Alberda hun wapens nagelaten; in het houtsnijwerk van de gebeeldhouwde schouwen of in de glas-in-loodramen. Op diverse portretten is het wapen van de afgebeelde ook geschilderd. Het afbeelden van alliantiewapens op zilver laat zien, dat de echtparen Alberda er veel belang aan hechtten hun ‘symbool’ te tonen, ook op het kostbare zilver. Wie geïnteresseerd is in de Menkemaborg en ook een bijdrage wil leveren: men is op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger, die op zondag wil helpen met het ontvangen van bezoekers in de borg. Het gaat om één keer in de veertien dagen en wanneer de voorkeur uitgaat naar één keer per maand is dat ook mogelijk.  

Auteur

Bram Noordhuis