Nieuw visrestaurant in Oosterwijtwerd

OOSTERWIJTWERD

Sinds kort is het mogelijk om in Oosterwijtwerd een visje te eten. De voormalige school is omgetoverd tot visrestaurant.

De openbare lagere school Dieftil heeft met het nieuwe visrestaurant, dat toepasselijk de naam Visrestaurant De School heeft gekregen, een nieuwe bestemming. Het echtpaar Kees en Lilian Hoeksema is het afgelopen jaar druk bezig geweest om het oude schoolgebouw naar hun wensen om te bouwen. “Het was een grote klus,” vertelt Lilian Hoeksema. “Het gebouw is gebouwd in 1935 en in 1980 is er een stukje bij aangebouwd. Het is dus een oud gebouw. De school is destijds opgericht voor de kinderen van de dorpen Leermens, Oosterwijtwerd en Eenum. In 2013 werd de school wegens te weinig leerlingen gesloten. Er zaten toen nog maar 17 leerlingen op de school. Mijn vader Jan van Marum van Eetcafé De Boerderij heeft het in 2014 gekocht. Hij had er meteen al een bestemming voor. Het moest een visrestaurant worden. Want waarom zou het in Termunten wel lukken en hier niet? Een jaar later hebben we besloten om de exploitatie voor onze rekening te nemen. We dachten eerst van dat verbouwen dat doen we wel even. Dat liep anders. Alles bij elkaar zijn we er een jaar mee bezig geweest. De zaal bestond vroeger uit twee lokalen en een gymlokaal. De muren zijn er tussenuit gesloopt, zodat het nu één ruimte is. De meubels hebben we allemaal zelf gemaakt. Hier en daar hebben we nog laten zien dat het vroeger een school was. Zo hangt er in het restaurant een schoolkaart en is het krijtbord van de voormalige kleuterklas nog aanwezig.”

Wie het visrestaurant binnenkomt, zal naast het prachtige interieur ook opvallen dat er een ruim terras aanwezig is. “Het terras was vroeger het schoolplein,” vertelt Kees Hoeksema. “Het is bij veel mensen niet bekend dat er achter de school nog veel ruimte is. Je kan hier fantastisch zitten. Alle ingrediënten zijn dan ook aanwezig om het een succes te laten worden.”

Aan belangstelling had het nieuwe visrestaurant direct na de opening in ieder geval niet te klagen. Het is al vaak gezellig druk aan de Schoolweg 19.

door Mark Giesolf


Auteur

Redacteur