Fraeylema Koetsentocht op 3 september

Slochteren

De Fraeylema Koetsentocht duikt dit jaar voor te twintigste keer in het verleden met een rijtoer, aangevuld met streekdrachten, modeshows en rijwielen op topniveau. Het evenement vindt plaats op 3 september.

Aan de klederdrachten herkende je de streek en de geloofsovertuiging. Per gebied golden strenge kledingvoorschriften. De Fraeylema Koetsentocht wordt opgeluisterd met streekdrachten uit Friesland, Groningen en Drenthe. Klederdrachten gaven aan tot welke stand je behoorde, wat je functie was en welke huisvlijt je beheerste. Het wassen en stijven van de mutsen was geen sinecure; vrouwen riepen daarvoor de hulp in van een mutsenmaakster. Verder droegen de dames sieraden, zoals een bloedkoralen ketting met een gouden slot. Mannen hadden zilveren broeksknopen, horlogekettingen en gouden keelknopen. Reis door de tijd Met deze tocht wordt opnieuw een reis door de tijd gemaakt. Zo’n 'dikke' 100 jaar geleden bepaalden paardentrams, omnibussen, brikken, Jan Pleziers en postkoetsen het straatbeeld. Ze werden gebruikt om mensen van A naar B te brengen, maar ook om boodschappen te vervoeren. Een voorbeeld: een rit met de postkoets van Groningen naar Leeuwarden had in 1900 een richtprijs van 30 stuivers per persoon. De rit gaat langs fraaie Groningse buitenplaatsen, middeleeuwse kerken en landgoederen. Dit jaar is de Historische Fietsgroep Noord voor de tweede keer van de partij. Zo’n 35 verzamelaars van oude fietsen, accessoires en bijpassende kleding rijden in de stoet mee. Ook in 2016 kan men kijken naar de vélocipède, een stalen fiets met houten wielen, de 'Hoge Bi' uit 1870, waar de berijder indrukwekkende fratsen mee uithaalt. Stichting Oud-Oranje Net zoals in 2014 is ook dit jaar de Stichting Oud-Oranje van de partij. Het publiek kan genieten van een spetterende modeshow met Keizer Franz Joseph en Keizerin Sissi in de hoofdrol. De Oostenrijkse keizerlijke familie, die nog steeds wereldwijd tot de verbeelding spreekt, wordt vergezeld van vier kamerheren. Getoond worden zorgvuldig nagemaakte keizerlijke japonnen en kostuums voor hoogtijdagen en staatsbezoeken. De groep verplaatst zich in de rijtuigen, die aan de tocht meedoen.

Auteur

Arjan Brondijk