Thesinger Jitze Pieter van Dijk Officier

Thesinge

Burgemeester André van de Nadort heeft donderdag een hoge Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Jitze Pieter van Dijk uit Thesinge. Van Dijk is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De universitair hoofddocent Sociale Geneeskunde van het UMCG kreeg de onderscheiding vlakbij zijn werkplek in Groningen. Van Dijk was van 2003 tot 2008 gastprofessor aan de Faculty of Science van het Institute of Social Sciences van de Safarik University in Kosice (Slowakije). Van 2004 tot -2010 was wetenschappelijk directeur van het Kosice Institute dor Society and Health. Sinds 2011 heeft hij gewerkt als lector expert Social determinants of Health aan de Palacky University in Olomouc (Tsjechië). Van Dijk speelde een belangrijke rol in de kennisontwikkeling die gericht is op Centraal Europa. Hij ontwikkelde een model om de wetenschappelijke staf in deze regio op te leiden op een wijze die het weglekken van intellectuele kennis (brain drain) voorkomt. Hij is Co-auteur van meer dan 90 artikelen en schreef hoofdstukken voor 10 (inter)nationale boeken. Decorandus gaat met pensioen, maar zal na zijn pensionering actief blijven voor het UMCG in de samenwerking met Slowakije en Tsjechië.

Auteur

Bram Noordhuis