Loopgroep Eemsmond Runners nu een echte vereniging

Uithuizermeeden

Loopgroep Eemsmond Runners uit Uithuizermeeden is een echte vereniging geworden, onder de naam Vereniging Loopgroep Eemsmond Runners.

Kersvers voorzitter Karina Uil-Wiering (Uithuizermeeden) maakte dinsdag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst in de sporthal in Uithuizermeeden bekend dat het traject om de loopgroep tot een vereniging om te vormen 31 december is is afgerond. Zij, secretaris Emmy Klein (Garsthuizen), penningmeester Anneke Krijger (Uithuizermeeden) en de leden Gerben Feenstra (Zandeweer) en Richard van der Werff (Usquert) vormen het bestuur van de vereniging. Een peiling onder de leden had eind 2014 al duidelijk gemaakt dat de loopgroep niet meer zonder rechtsvorm kon. Zo werden financiën geregeld door te schuiven met enveloppen, een doorn in het oog van penningmeester Krijger, toen nog 'puutholder' en 'jampothouder' genoemd. Ze is inmiddels druk bezig met het openen van een rekening voor de vereniging, Met het aantreden van Uil-Wiering heeft Eemsmond Runners een meerderheid aan vrouwen in het bestuur. Dat is onder sportverenigingen nog vrij ongebruikelijk, maar voor Eemsmond Runners niet vreemd: er lopen daar evenveel vrouwen als mannen hard. "En wij blijven natuurlijk gewoon Eemsmond Runners, waarin iedereen loopt wat-ie wil, waarin je kunt kiezen voor een marathon maar ook beginner kunt zijn," sprak Uil-Wiering de leden toe. Zelf is ze min of meer opvolger van René La Crois, trainer sinds juli 2012 maar onbenoemd fungerend als voorzitter sinds voorjaar 2009. De loopgroep startte in 2008, na de Eemsmondloop van dat jaar. De eerste aanzet was korte tijd daarvoor gegeven door hardlooptrainer Jan Dijkman uit Delfzijl. Hij zat er dinsdag glimlachend bij toen de bijna dertig leden na hun training in taart hapten en zich verheugden over een mooie toekomst van de vereniging.

Auteur

Bram Noordhuis